Посли Великої сімки терміново звернулися до України - що сталося
Категорія
Політика
Дата публікації

Посли Великої сімки терміново звернулися до України - що сталося

Джерело:  online.ua

Посли країн "Великої сімки" відреагували на домовленості України і МВФ. Вони привітали угоду на рівні персоналу про новий кредит на суму в 5 млрд доларів строком на 18 місяців. Посли G7 протягом усього періоду, поки офіційний Київ виконував вимоги Фонду, які стосувалися, зокрема, прийняття антиколомойського закону і проведення земельної реформи, регулярно нагадували Україні, що нова програма з МВФ допоможе нашій країні швидше і ефективніше впоратися з наслідками пандемії і економічної кризи, передає ONLINE.UA з посиланням на прес-їслужбу Групи підтримки послів G7 в Україні.

"Посли країн G7 вітають Україну і МВФ з досягненням угоди на робочому рівні про нову програму допомоги, яка зміцнить макроекономічну стабільність України і допоможе їй подолати кризу COVID-19", - йдеться в повідомленні.

Нагадаємо, про домовленості України і МВФ за новим кредитом стало відомо 22 травня, відразу після того, як український глава Володимир Зеленський підписав закон про банки, який мав доленосне значення для економіки країни. Цей закон був останньою вимогою Фонду для надання нового кредиту Києву, на який дуже розраховують українська влада. Гроші, отримані за кредитом, підуть на погашення дефіциту в держбюджеті, який довелося змінити через пандемію. Київ розраховує отримати перший транш по новому кредиту МВФ до кінця цього місяця, коли має бути погашення випущених п'ять років тому під гарантії США єврооблігацій на 1 млрд доларів.

Важливо додати, що попередня програма stand-by для України була прийнята МВФ в грудні 2018 року на суму 3,9 млрд доларів, але Україна отримала по ній єдиний транш в розмірі $ 1,4 млрд, зокрема через вибори в 2019 році і невиконання вимог фонду. З минулого року Україна і Міжнародний валютний фонд почали домовлятися про нову кредитну програму співпраці. Загальна сума фінансування повинна була скласти близько 5,5 млрд доларів строком на 3 роки. Пізніше суму програми EFF вдалося збільшити орієнтовно до 8 млрд доларів, але остаточно затвердити її так і не вдалося. Кілька днів тому у Фонді раптово передумали і відмовилися від довгострокової програми. Замість неї запропонована короткострокова програма stand-by, розрахована на 18 місяців.

Раніше ONLINE.UA повідомляв, в МВФ миттєво відреагували на рішення Зеленського щодо банківського закону - одразу після його підписання представник Фонду повідомив про укладення угоди з Україною на рівні персоналу нової кредитної програми.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?