Євросоюз відреагував на жорстке рішення Трампа щодо Росії
Категорія
Політика
Дата публікації

Євросоюз відреагував на жорстке рішення Трампа щодо Росії

Джерело:  online.ua

Євросоюз відреагував на жорстке рішення американського глави Дональда Трампа закрити небо для Росії. Глави МЗС Франції, Німеччини, Бельгії, Іспанії, Фінляндії, Італії, Люксембургу, Нідерландів, Чехії та Швеції зробили спільну заяву, в якій висловили жаль через вихід США з Договору по відкритому небу, але при цьому підкреслили, що розуміють занепокоєння Вашингтона в зв'язку з порушеннями договору з боку Росії. Про це повідомляє ONLINE.UA з посиланням на комюніке глав МЗС європейських країн, оприлюднене пресслужбою французького дипвідомства.

"Що стосується питань щодо виконання договору, ми продовжимо діалог з Росією, як це було раніше узгоджено між союзниками по НАТО та іншими європейськими партнерами, для врегулювання невирішених питань, таких як невиправдані обмеження на польоти над Калінінградом. Ми продовжуємо закликати Російську Федерацію скасувати ці обмеження і продовжити діалог з усіма сторонами", - наголошується в документі.

Важливо додати, що в Росії відкидають всі звинувачення щодо порушень Договору по відкритому небу. У Москві звинувачують Вашингтон у брехні і запевняють, що саме США нібито порушують домовленості.

"Єдине, на що вони налаштовані - це домогтися від нас, щоб ми по стійці "струнко" встали, а далі марширували в тому напрямку, в якому вони вказують. Цього не буде. Яка буде доля договору, залежить не тільки від нас", - відреагували в російському МЗС на рішення Трампа.

Важливо додати, що багато країн ЄС не підтримують рішення США вийти з Договору про відкрите небо з Росією. Вони вважають, що це стане ударом по глобальної безпеки і ще більш підірве міжнародні угоди про контроль над озброєннями. При цьому рішення Трампа закрити небо для Росії не стало ні для кого сенсаційним. Ще в минулому році глава Білого дому заявляв, що 21 травня 2020 року його оголосить своє остаточне рішення з цього питання. І це рішення він прийняв, так як Росія послідовно продовжувала порушувати не тільки ДВН, а й інші свої зобов'язання по контролю над озброєннями. Однак в Європі стурбовані, адже тепер міжнародна обстановка стане ще більш ризиковою і менш передбачуваною.

Раніше ONLINE.UA повідомляв, що НАТО збирає екстрене засідання через рішення Трампа по Росії.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?