Історичний мінімум: Нафтогаз повідомив українцям чудові новини
Категорія
Економіка
Дата публікації

Історичний мінімум: Нафтогаз повідомив українцям чудові новини

Джерело:  online.ua

НАК "Нафтогаз" зафіксував зниження у травні оптової ціни на газ для населення. Про це повідомляє ONLINE.UA з посиланням на офіційний сайт структури.

За даними компанії, зниження у порівнянні з квітнем сягнуло 21%. Станом на сьогодення ціна становить 2,3 гривні за один кубометр.

"У травні 2020 року оптова ціна на природний газ для потреб населення, виробників тепла та інших захищених споживачів, яким НАК "Нафтогаз України" постачає газ в рамках публічних спеціальних обов’язків (ПСО), знизилась до 2,3 грн за кубометр (без врахування ПДВ, націнки газзбутів та витрат на транспортування газу магістральними і розподільними трубопроводами). Це на 21% менше порівняно з квітнем 2020 року", - пояснили у "Нафтогазі".

Від початку року ціна ПСО зменшилася приблизно на 51%. За аналогічний період 2019 року ціна газу була на 62% вищою.

"Світова економічна криза викликала рекордне падіння цін на всі види енергоносіїв, у тому числі – на природний газ. За даними аналітиків НАК "Нафтогаз України", у травні ціна газу в Європі досягла історичного мінімуму за останні 10 років. В Україні на ціну додатково тисне високий рівень заповнення підземних сховищ газу, де через ґрунтовну підготовку до попереднього опалювального сезону та теплу зиму накопичився фактично річний обсяг видобутку газу державою – 17,5 млрд кубометрів", - додали у компанії.

Голова правління Андрій Коболєв нагадав, така ситуація сприяє майбутнім планам щодо лібералізації ринку газу для населення. Це передбачається вже з 1 липня 2020 року. Він пояснив, у теплу пору року менше факторів впливають на зростання ціни, тож перехід повинен бути лагіднішим.

Як повідомляв ONLINE.UA, очільник Оператора ГТС України Сергій Макогон заявив, що російський "Газпром" може використовувати українські сховища для зберігання газу, оскільки у 2020 році в них можна додатково закачати до 10 мільярдів кубометрів. За його словами, потрібно просто підписати стандартний договір зберігання, а тарифи у нас встановлює незалежний регулятор, і вони єдині для всіх замовників (близько 10 доларів за цикл зберігання 1 тис. кубометрів). Українські ПСГ в 3-5 разів дешевші за європейські.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?