Україна готова - у Зеленського поставили жорстку умову Путіну по Донбасу
Категорія
Політика
Дата публікації

Україна готова - у Зеленського поставили жорстку умову Путіну по Донбасу

Джерело:  online.ua

Росія постійно звинувачує Україну в невиконанні Мінських угод і наполягає на імплементації формули Штанмаєра в українське законодавство. Офіційний Київ вирішив нагадати Кремлю одну з умов цього документа щодо проведення виборів в ОРДЛО. Віцепрем'єр з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Олексій Резніков заявив, що Україна готова проводити вибори на Донбасі відповідно до копенгагенських стандартів і українського законодавства, але там повинна бути абсолютно безпечна територія. А це означає, що російський глава Володимир Путін вже в серпні повинен вивести з української території свої збройні формування і провести роззброєння, щоб в жовтні була можливість провести голосування. Про це Рєзніков сказав в ефірі "Свободи слова Савіка Шустера", передає ONLINE.UA.

Резніков нагадав, що згідно з Конституцією України в третю неділю жовтня мають відбутися чергові місцеві вибори, яким передуватиме виборча кампанія - вона почнеться в серпні. Він підкреслив, що якщо ми сьогодні даємо сигнал світовій спільноті, нашим партнерам - німцям і французам в першу чергу, і не тільки їм, в тому числі і Росії, що Київ дійсно налаштований на відновлення миру на українській землі, на відновлення територіальної цілісності, готовий проводити вибори, в тому числі в ОРДЛО, за умови виконання мінських умов, в першу чергу безпеки, то Москва повинна звільнити Донбас від бандформувань.

Віце-прем'єр додав, що для того щоб виконати формулу Штайнмаєра, в Україну повинна приїхати місія Бюро демократичних інститутів з прав людини ОБСЄ, яка має мандат на моніторинг виборів.

"Я спілкувався з представниками цієї організаціі. Вони кажуть, що для того, щоб направити моніторингову місію, вони спочатку направляють оціночну місію. В тому числі, Офіцери безпеки цієї місії роблять висновок, є безпечним направити туди взагалі своїх спостерігачів від БДІПЛ ОБСЄ. Якщо там і зараз знаходяться іноземні війська, бандформування, якщо там немає контролю з боку українського уряду, то, відповідно, офіцер безпеки цієї організації скаже, що не гарантує безпеку для спостерігачів. Це означає, що для того, щоб там можна було провести законні вибори, відповідно з копенгагенськими стандартами і українським законодавством, там повинна бути безпечна територія. Відповідно, десь в серпні повинні вже бути виведені звідти війська і проведено роззброєння. Ось звідки ця дата. Два місяці залишилося", - пояснив Резніков.

Також він підкреслив, що люди, які отримали громадянство Росії, не зможуть брати участь у виборах, оскільки не мають на це права. Отже, ватажки бойовиків ОРДЛО, яких зобов'язали поголовно отримати російське громадянство, не зможуть потрапити в органи влади.

"Хтось поїде в Росію на свою нову батьківщину, а хтось поїде до Сирії на утилізацію ... Хто захоче залишитися - може залишитися, але виникне питання, чи зможуть вони брати участь у виборах. Оскільки в цьому випадку український закон зрозумілий - іноземні громадяни не можуть обиратися в органи влади. це стосується і органів місцевої влади. Відповідно, навіть якщо він приховає наявність російського паспорта, це стане зрозумілим в будь-який інший момент, і він буде позбавлений статусу депутата міськради, сільради або міського голови - це не проблема", - пояснив Резніков.

Нагадаємо, напередодні відбулося позачергове засідання підгрупи ТКГ з безпеки щодо врегулювання ситуації на Донбасі, яке ініціювала Україна через звинувачення Москви в обстрілі ЗСУ по об'єктах енергетичної інфраструктури на окупованій частині Луганської області. Воно закінчилося нічим. Офіційний Київ довів помилковість звинувачень - то, що обстрілів не було підтвердили спостерігачі ОБСЄ. Представник Росії в ТКГ Борис Гризлов заявив, що Україна "зайняла деструктивну позицію" і "заперечує очевидні факти".

Раніше ONLINE.UA повідомляв, що Резніков назвав план Києва щодо повернення Донбасу.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?