Заборонити використання Києво-Печерської Лаври УПЦ МП - Зеленський нарешті відповів на вимогу українців
Категорія
Україна
Дата публікації

Заборонити використання Києво-Печерської Лаври УПЦ МП - Зеленський нарешті відповів на вимогу українців

Джерело:  online.ua

Український глава Володимир Зеленський вирішив не втручатися в церковні справи. Він відповів на петицію з вимогою заборонити використання Києво-Печерської Лаври УПЦ Московського патріархату і передати її у користування ПЦУ. Український глава заявив, що питаннями оренди займається Кабінет міністрів, тому тільки уряд може вирішити долю цього об'єкта державної власності. Про це повідомляє ONLINE.UA з посиланням на сайт президента України.

"Згідно з пунктом 1 статті 5 Закону України" Про управління об'єктами державної власності »Кабінет Міністрів України є суб'єктом управління, визначає об'єкти управління державної власності, стосовно яких виконує функції з управління, а також об'єкти управління державної власності, повноваження з управління якими передаються іншим суб'єктам управління ", - йдеться у відповіді Зеленського.

Нагадаємо, петиція з вимогою заборонити використання Києво-Печерської Лаври УПЦ МП була розміщена на сайті президента в середині квітня. Буквально за кілька тижнів вона зібрала понад 25 тисяч підписів, необхідних для того, щоб документ розглянув президент. У мотиваційній частині петиції автори звернули увагу на те, що Православна церква України - автокефальна православна церква на території України, і Константинопольська церква вважає ПЦУ єдиною канонічною правонаступницею Київської митрополії. На думку підписантів, цілком справедливо, щоб духовну святиню використовувала православна конфесія, яка визнана православним світом автокефальною православною церквою на території України.

У петиції підкреслили, що Українська православна церква Московського патріархату не є автокефальною, тим більше, що високі церковні ієрархи УПЦ МП були неодноразово помічені в висловлюваннях і діях, спрямованих проти українського народу, чому були приведені факти підтвердження.

Важливо додати, що договір на оренду УПЦ МП Свято-Успенської Києво-Печерської Лаври був укладений в 2013 році після того, як Кабмін розпорядився передати в безоплатне користування монастирю 79 споруд на території Києво-Печерської Лаври. Умови цієї оренди не розголошуються. У 2018 році директор департаменту у справах релігій і національностей Міністерства культури Андрій Юраш відзначав, що Нижня частина Києво-Печерської і Почаївська лавра передані на 50 років в оренду УПЦ МП.

Раніше ONLINE.UA повідомляв, що українські церкви з 22 травня послабили карантин і частково відновили служби в храмах за участю віруючих. Але відвідувати храми тепер можна тільки за новими правилами. У ПЦУ пояснили українцям, що відвідувати церкви можна тільки в масках, а якщо храм заповнений вже віруючими, то не заходити до нього, а залишитися на вулиці, де будуть транслювати службу.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?