Ще одна країна готує потужний удар по Росії
Категорія
Світ
Дата публікації

Ще одна країна готує потужний удар по Росії

Ще одна країна готує потужний удар по Росії
Джерело:  online.ua

Катар, який є одним з найбільших в світі виробників скрапленого природного газу і головним конкурентом російського "Газпрому", має намір до 2025 року збільшити виробництво в півтора рази - до 110 мільйонів тонн. Це буде потужним ударом по Росії, через який Москва зіткнеться з новими великими проблемами. Справа в тому, що вже сьогодні ціни на російський газ в Європі вже впали нижче точки рентабельності "Газпрому", так як зріджений газ поступово видавлює російське блакитне паливо з ринку. Російський експортний монополіст "Газпром" вже втрачає частку в Європі на тлі збільшення поставок зрідженого газу і відчуває проблеми через зниження вартості газу. За перший квартал російська компанія вперше в історії отримала збиток в розмірі 306 мільярдів рублів. Про це повідомляє ONLINE.UA з посиланням на пресслужбу катарської держкомпанії Qatar Petroleum.

Міністр енергетики Катару і головний виконавчий директор державної Qatar Petroleum Саад Шеріда аль-Каабі повідомив, що в найближчі три роки країна збільшить виробництво скрапленого газу в 1,5 рази, а в наступні два роки випуск палива досягне 126 мільйонів тонн. Щоб плани не порушилися, всі контракти на виробництво і постачання Катар має намір укласти до кінця 2020 року.

Важливо відзначити, що Катар в 2019 році добув 75 млн тонн зрідженого газу. Катарська влада має намір захопити європейський ринок для своєї продукції і пригрозила цінової війною своїм конкурентам - в арабській країні переконані, що є найефективнішим виробником з точки зору витрат і можуть витримати будь-яке зниження цін.

Відомо, що з початку 2020 року об`єм поставок російського газу в Європу вже скоротився на 20%. При цьому в березні Туреччина, яка була другим за величиною клієнтом "Газпрому", зменшила закупівлі в 7 разів у порівнянні з березнем 2019 року і в 14 разів у порівнянні з березнем 2018 року, а поставки в Німеччину (найбільший покупець російського газу) впали на 45% в річному вираженні.

Раніше ONLINE.UA повідомляв, що Польща завдала потужного удару по Росії. У Варшаві відмовилися продовжувати контракт на транзит російського газу в Європу. Вже з 17 травня газопровід "Ямал-Європа", за яким постачали 33 млрд кубометрів російського газу, перестав функціонувати на повну силу.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?