Шукайте вихід - Україна неочікувано розкритикувала рішення Трампа
Категорія
Політика
Дата публікації

Шукайте вихід - Україна неочікувано розкритикувала рішення Трампа

Джерело:  online.ua

У МЗС України розкритикували рішення США вийти з Договору про відкрите небо через порушення Росії. В офіційному Києві нагадали, що режим "відкритого" неба дозволив імплементувати резолюцію ГА ООН по мілітаризації оккупіованного Криму, а також стримувати російську агресію в Чорному і Азовському морях. Українські дипломати закликали знайти вихід з ситуації, що склалася, зазначивши, що Україна зацікавлена в збереженні і подальшої імплементації ДВН. Про це повідомляє ONLINE.UA з посиланням на пресслужбу відомства.

У Києві нагадали, що Україна з моменту підписання договору про відкрите небо (24 березня 1992 року), який об'єднує 34 держави-учасниці, включаючи європейські країни, США і Канаду, завжди чітко дотримувалася його умов. У МЗС вважають, що він є одним з базових міжнародних договорів у сфері європейської безпеки і контролю над озброєннями.

"Режим «відкритого неба» сприяв імплементації Резолюції ГА ООН «Проблема мілітаризації АР Крим та м. Севастополь (Україна), а також частин Чорного та Азовського морів». Зокрема, проведення спостережного польоту США за участю багатонаціональної команди іноземних інспекторів уздовж північного узбережжя АР Крим сприяло нормалізації поведінки РФ в цих водах ", - підкреслили в МЗС.

При цьому у відомстві визнали, що через порушення Росії в 2015 році роль ДВН значно знизилася, так як стало неможливо здійснювати міжнародний повітряний моніторинг в найбільш критичних для безпеки України районах - над тимчасово окупованими територіями Криму, Донецької та Луганської областей, так як країна-оккупант Росія заборонила польоти над ними, як і над ділянками території РФ, прилеглими до державного кордону України.

"Україна більше зацікавлена в збереженні і подальшої імплементації цього Договору, але за умови його сумлінного виконання всіма без винятку державами-учасниками. Заради збереження верифікаційного режиму «відкритого неба», Україна закликає всіх держав-учасників докласти максимальних зусиль для пошуків виходу з ситуації, що склалася" , - підсумували в МЗС.

Нагадаємо, багато країн ЄС не підтримують рішення США вийти з Договору про відкрите небо з Росією. Вони вважають, що це стане ударом по глобальної безпеки і ще більш підірве міжнародні угоди про контроль над озброєннями. При цьому рішення Трампа закрити небо для Росії не стало ні для кого сенсаційним. Ще в минулому році глава Білого дому заявляв, що 21 травня 2020 року його оголосить своє остаточне рішення з цього питання. І це рішення він прийняв, так як Росія послідовно продовжувала порушувати не тільки ДОН, а й інші свої зобов'язання по контролю над озброєннями. Однак в Європі стурбовані, адже тепер міжнародна обстановка стане ще більш ризиковою і менш передбачуваною.

Раніше ONLINE.UA повідомляв, що ЄС розкритикував рішення Трампа про вихід з Договору про відкрите небо. Представники 10 країн Євросоюзу виступили зі спільною заявою, в якій закликали Вашингтон переглянути рішення, а Москву відмовитися від порушень і скасувати незаконні заборони на польоти в рамках ДВН.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?