План Меркель і Макрона під загрозою зриву - країни ЄС виступили проти
Категорія
Політика
Дата публікації

План Меркель і Макрона під загрозою зриву - країни ЄС виступили проти

План Меркель і Макрона під загрозою зриву - країни ЄС виступили проти
Джерело:  online.ua

План порятунку канцлерки Німеччини Ангели Меркель і президента Франції Еммануеля Макрона не знайшов підтримки в ЄС. Австрія, Нідерланди, Данія і Швеція, які назвали себе "економною четвіркою" вважають невигідним надавати безоплатну фінансову допомогу найбільш постраждалим країнам від коронавіруса. Вони пропонують надавати допомогу не у вигляді субсидій, а давати гроші на підтримку економіки в борг у вигляді кредитів. Свій план вищеназвані країни оприлюднили 23 травня, передає ONLINE.UA з посиланням на DW.

План Австрії, Нідерландів, Данії та Швеції полягає в створенні спеціального фонду для зміцнення економіки ЄС, термін дії якого повинен бути обмежений двома роками. Надзвичайну допомогу найбільш постраждалим країнам пропонується виділяти у формі разових кредитів і обмежити сфери діяльності, на які можуть бути витрачені ці гроші. Вони пропонують вирішувати витрачати гроші, які дадуть в борг, тільки на наукові дослідження та інновації, підвищення стійкості охорони здоров'я та забезпечення переходу до "зеленої" економіки.

Лідери "економною четвірки" вважають, що план Меркель і Макрона створить нікому непотрібний борговий союз через чорний хід. При цьому вони виступають проти збільшення бюджету Євросоюзу і загальних боргових зобов'язань, так як це, на їхню думку,. дозволить менш дисциплінованим і більш слабким країнам ЄС отримати вигоду за рахунок своїх більш сильних партнерів.

Нагадаємо, Меркель і Макрон запропонували Єврокомісії взяти на фінансовому ринку позики на 500 млрд євро під гарантії ЄС і розподілити їх у вигляді субсидій найбільш постраждалим країнам і галузям економіки. Лідери Німеччини і Франції вважають, що тільки таким чином можна розвивати Європу далі.

Раніше ONLINE.UA повідомляв, що Меркель і Макрон виступили з екстреним зверненням- вони закликали об'єднати зусилля заради створення вакцини проти коронавируса, яка врятує світ від пандемії.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?