Україна зможе вступити в НАТО - в США придумали, як змусити Путіна піти з Донбасу
Категорія
Політика
Дата публікації

Україна зможе вступити в НАТО - в США придумали, як змусити Путіна піти з Донбасу

Україна зможе вступити в НАТО - в США придумали, як змусити Путіна піти з Донбасу
Джерело:  online.ua

Росія окупувала українські Донбас і Крим та розв'язала збройний конфлікт на сході України, щоб не допустити її вступ до НАТО. Альянс не горить бажанням зараз приймати Україну до своїх лав, так як це автоматично б означало початок війни з Росією, так як напад на будь-яку країну-члена НАТО вважатиметься нападом на весь Альянс. Але позбавити Росію стимулу подальшої окупації можна - НАТО може не застосовувати 5 статтю статуту Альянсу до окупованих територій. З такою ідеєю виступив колишній спецпредставник США з питань України Курт Волкер під час онлайн-дискусії в рамках Київського безпекового форуму, передає ONLINE.UA.

"Росія хоче не дозволити країнам, таким як Україна, Грузія, Молдова, вступити в Альянс. І вона окупувала певні території в цих країнах. А члени Альянсу не мають особливого бажання приймати до своїх лав країни, в яких є території, окуповані Росією, оскільки згідно 5 статті Альянсу це автоматично означало б необхідність воювати з Росією ", - заявив Волкер.

Але Україна може вступити в НАТО, навіть воюючи з Росією, якщо сторони підпишуть договір про не застосування 5 статті Альянсу. Такий план міг би, на думку Волкера, змусити Путіна піти з Донбасу, так як головного стимулу до окупації територій Москва втратить.

"Словом, відповідна країна і НАТО підписують договір про те, що п'ята стаття не буде безпосередньо стосуватися окупованих територій. Ми зобов'язуємося першими не застосовувати силу, щоб їх повернути, і будемо підтримувати тільки мирну реінтеграцію цих територій і відновлення цілісності країн, що прагнуть вступити в НАТО. Це повинно позбавити Росію стимулів для продовження окупації цих територій", - пояснив свою позицію Волкер.

Важливо додати, що на думку Волкера зараз не варто очікувати оптимістичних змін в позиції президента Росії Володимира Путіна щодо припинення війни в Донбасі. Американський дипломат визнає, що Москва на даний момент опинилася в тяжкому становищі, але також бачить слабкість України, бачить, що США поза процесом, що Франція заграє з Росією, а Німеччина відволікається на свої внутрішні політичні перетворення і зміни. Волкер підкреслював, що рішення по Донбасу приймає тільки Путін, а не його "сірі кардинали" Владислав Сурков і змінивший його на посту куратора по Донбасу Дмитро Козак.

Раніше ONLINE.UA повідомляв, що Волкер назвав головну стратегічну мету Путіна на Донбасі, але він упевнений, що Кремлю не вдасться здійснити свої плани в Україні.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?