Хто винен у катастрофі МАУ - Іран шокував новим зізнанням
Категорія
Україна
Дата публікації

Хто винен у катастрофі МАУ - Іран шокував новим зізнанням

Джерело:  online.ua

В авіакатастрофі українського літака МАУ, на борту якого загинули 176 осіб, винен оператор ракетної системи. Він "без дозволу" випустив дві бойові ракети по пасажирському літаку, тому є єдиним винним в трагедії. Про це повідомив міністр оборони Ірану бригадний генерал Амір Хатамі у відповідь на запит колишнього іранського законодавця Махмуда Садекі, який обурений затягуванням розслідування авіакатастрофи з боку Тегерана, передає ONLINE.UA з посиланням на Radio Farda.

За словами Садекі, він відправив запит міністру 23 квітня, але тільки через місяць отримав на нього відповідь. У відповіді Хатамі йдеться, що оператор ракетної системи звинувачується в тому, що, ймовірно, не зв'язувався з командним центром, поклавшись на "нечітку інформацію" від міністерства оборони, коли приймав рішення про запуск ракети - тим самим він порушив правила ведення вогню. Садекі підкреслив, що буде домагатися від міністра борони Ірану пояснень, чому була відсутня координація в національній мережі ППО, що призвело до запуску двох ракет з української лайнеру.

Важливо додати, що в квітні іранська влада заявила, що винний в катастрофі МАУ вже покараний. Тоді повідомлялося, що людина, яка запустила бойові ракети по українському пасажирському літаку, сидить у в'язниці. При цьому в Тегерані намагаються виправдати дії свого військового, який збив український літак. Там вважають, що код літака був прихований на радарах, через що оператор ракетної системи розцінив його як ворожий об'єкт.

Нагадаємо, український пасажирський літак Boeing 737 збили іранські військовослужбовці 8 січня 2020 року через "випадковість", як стверджують в Ірані. На борту знаходилися 167 пасажирів і 9 українців-членів екіпажу. Жодна людина не вижила у катастрофі, серед жертв - іранці, канадці, німці, шведи, британці. Спочатку Тегеран відмовлявся визнавати свою провину в збитті літака МАУ. Влада Ірану наполягала на тому, що літак зазнав аварії через технічні несправності або помилки екіпажу. Тільки через три дні Іран взяв на себе провину і офіційно визнав, що збив український пасажирський літак бойовою ракетою "помилково".

Раніше ONLINE.UA повідомляв, що Україна нагадала Ірану свої жорсткі вимоги щодо розслідування авіакатастрофи МАУ.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?