Пішов на поводі у Путіна - чим обернеться для України рішення Трампа
Категорія
Політика
Дата публікації

Пішов на поводі у Путіна - чим обернеться для України рішення Трампа

Джерело:  online.ua

Рішення американського глави Дональда Трампа вийти договору про відкрите небо жорстко розкритикували чиновники і експерти США. Вони пояснили, чим це обернеться, в тому числі для України. На думку експертів, вихід США з угоди послабить безпеку як в Україні, так і в багатьох інших країнах світу, повідомляє ONLINE.UA.

Колишній міністр оборони США Вільям Перрі назвав вихід США з угоди про "відкрите небо" значним промахом Трампа в міжнародній політиці, так як призведе до втрати контролю за зброєю.

"Закрита ще одна важлива лінія комунікації з Росією. На одну можливість менше, щоб запобігти біді до того, як вона трапиться. Далі вони прийдуть до нової угоди START, що відкриє шлюзи до нової гонки ядерних озброєнь", - написав Перрі в соцмережі.

Кореспондент з питань оборони в виданні «Форбс» Джеремі Богайські вважає, що вихід США з угоди, в першу чергу негативно обернеться для України і Грузії. Він упевнений, що Трамп прийняв це рішення на поводі у президента РФ Володимира Путіна.

"Трамп, вийшовши з угоди про «відкрите небо», послабив зв'язки США з країнами-друзями, партнерами, зокрема, Україною і Грузією, які в значній мірі отримували користь від польотів над Росією - ще раз зробив те, чого хоче Путін", - написав Богайські.

Журналіст американського оборонного видання Defense One Патрік Такер підкреслює, що вихід США з угоди тепер не дозволить країнам дізнаватися про справжні військові наміри Росії.

Тим часом в Республіканській партії Трампа підтримали його рішення. Там назвали це перемогою для безпеки США, так як договір про відкрите небо був тільки засобом для проведення російської розвідки.

Нагадаємо, договір про відкрите небо підписали 34 країни світу після закінчення холодної війни. Він вступив в силу в 2002 році і дозволяв державам-підписантам пролітати над територією один одної зі спеціальним сенсорним обладнанням, щоб переконатися, що інші країни не готують зовнішніх військових дій. Україна також учасником цієї угоди.

Раніше ONLINE.UA повідомляв, що країни ЄС не підтримують рішення Трампа вийти з договору про відкрите небо. Розкритикувала рішення Трампа і Україна. Офіційний Київ вимагає знайти рішення, щоб зберегти угоду.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?