Справжнє зоряне латте: телескоп Габбл зробив нову надзвичайну світлину
Категорія
Технології
Дата публікації

Справжнє зоряне латте: телескоп Габбл зробив нову надзвичайну світлину

Справжнє зоряне латте: телескоп Габбл зробив нову надзвичайну світлину
Джерело:  online.ua

Орбітальний телескоп Hubble, яким керує американське агентство NASA, зробив нову надзвичайну світлину — на цей раз об'єктів далекого космосу. Про це повідомляє ONLINE.UA з посиланням на офіційний сайт дослідницького апарата США.

В об'єктив телескопа на цей раз потрапила спіральна галактика NGC 3895. Вона знаходиться у сузір'ї Великої ведмедиці — ймовірно, найвідомішому для людського ока об'єкті на нічному небі.

На думку вчених, галактика нагадує "зоряне латте". Вони припустили, що її створив справжній космічний бариста.

NGC 3895 уперше знайшов на небі астроном Вільям Гершель у 1790 році. Вже у наш час телескоп Hubble зміг вивчити її детальніше.

Нагадаємо, цей апарат американського аерокосмічного агентства знаходиться на висоті 570 кілометрів від поверхні Землі. Це дозволяє йому отримати світлини неперевершеної якості, оскільки його об'єктив знаходиться поза зоною атмосферних оптичних викривлень. Згідно з оцінкою фахівців, "Габбл" має у 7-10 разів кращу за земні аналоги роздільну здатність.

Запустили Hubble на орбіту ще у квітні 1990 року. Вважається, що апарат здатний повноцінно працювати до щонайменше 2030 року. Цікаво, його відправили у космос із дефектом головного дзеркала — дуже серйозною вадою, яку надалі успішно компенсували корегуваннями. Від того часу телескоп подарував науковцям чимало цікавих даних.

Як повідомляв ONLINE.UA, американський телескоп DKIST — Daniel K. Inouye Solar Telescope — отримав найбільш детальні світлини поверхні Сонця. Науковому апарату вдалося зробити знімки, які зафіксували об’єкти розмірами до 30 кілометрів. Така деталізація має не аби яке значення для вчених. Подробиці й світлина — за посиланням.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?