Це ганебно - генпрокурорка Венедіктова записала екстрене відеозвернення до українців
Категорія
Політика
Дата публікації

Це ганебно - генпрокурорка Венедіктова записала екстрене відеозвернення до українців

Джерело:  online.ua

26 травня українська генпрокурорка Ірина Венедіктова записала термінове звернення до українців, в якому звинуватила керівництво й прокурорів Спеціалізованої антикорупційної прокуратури у неналежному виконанні службових обов‘язків і пообіцяла реакцію з боку Офісу генпрокурора. За її словами, вивчення стану організації розслідування кримінальних проваджень засвідчило про численні порушення та неналежне виконання службових обов‘язків керівництвом та прокурорами Спеціалізованої антикорупційної прокуратури. Венедіктова також звернула увагу на те, що у актуальних та резонансних провадженнях по 2, 3, а іноді 4 роки тому повідомлено про підозру високопосадовцям, а слідство досі не завершене, винні до відповідальності не притягнуті, багатомільйонні збитки не відшкодовані. Про це повідомляє ONLINE.UA з посиланням на сайт ОГП.

Венедіктова розповіла українцям, що 24 березня на спільній нараді з керівниками НАБУ і САП узгодила заходи для протидії антикорупційним правопорушенням, але "минуло 2 місяці – а віз і нині там". Окрім того, генпрокурорка навела декілька прикладів. Серед них – справа самовільного захоплення землі у Пущі Водиці колишнім заступником генпрокурора Ренатом Кузьміним.

За словами чиновниці, САП не забезпечила прийняття законного рішення стосовно колишнього топ-керівника правоохоронного органу за фактом незаконного заволодіння земельною ділянкою в рекреаційній місцевості столиці. Венедіктова згадала й про те, що у листопаді минулого року розслідування цієї справи доручили детективам НАБУ. Прокурори САП упродовж 6 місяців не забезпечили виконання жодної слідчої та процесуальної дії, хоча попередній орган досудового розслідування допитав понад 100 осіб та провіві 30 судових експертиз. Венедіктова звернула увагу українців на те, що через порушення розумних строків провадження закрито, мільйонні збитки державі не відшкодовано, землю громаді Києва не повернуто, а підозрюваний уникнув відповідальності. Також вона додала, що "цей ганебний випадок бездіяльності САП не є поодиноким".

Глава ОГП згадала й іншу історію – резонансне провадження щодо розкрадання коштів на виконанні державного оборонного замовлення. Поки його розслідувало ДБР, керівникам оборонного та комерційного підприємств повідомили про підозру, а після зміни підслідності САП знову нічого не зробила і суд відмовив у продовженні строків досудового слідства.

"Президент Володимир Зеленський обіцяв громадянам нещадно боротися з корупцією і показати результати такої боротьби на ділі, а не на словах, як дехто раніше. Коли глава держави зробив мені пропозицію очолити Офіс генерального прокурора, він поставив мені питання: чи готова я реально, а не віртуально боротися з корупцією і зробити все можливе, щоб задовольнити запит в суспільстві на справедливість? Я просто не маю права підвести очікування громадян України, президента і моїх колишніх колег по роботі в парламенті. І не підведу", - заявила Венедіктова.

Раніше ONLINE.UA повідомляв, що  у Зеленського нарешті прокоментували гучний скандал з генпрокуроркою Венедіктовою. Глава Офісу президента Андрій Єрмак заявив, що її робота чітко відповідає принципам, які є пріоритетними для глави держави.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?