Німеччина відмовилась екстрадувати Онищенка в Україну - у чому причина
Категорія
Україна
Дата публікації

Німеччина відмовилась екстрадувати Онищенка в Україну - у чому причина

Німеччина відмовилась екстрадувати Онищенка в Україну - у чому причина

Вищій земельний суд Ольденбурга у Німеччині відмовився від екстрадиції колишнього українського народного депутата Олександра Онищенка. Про це повідомляє ONLINE.UA з посиланням на Deutsche Welle.

За офіційними даними, рішення ухвалили у середу, 27 травня. Суддя зазначив, що "існує значна ймовірність" недотримання мінімальних стандартів міжнародного права утримання під вартою одіозного політика після повернення його в Україну.

Зокрема йдеться про Європейську конвенцію з прав людини. Це стало головною причиною для визнання екстрадиції неприпустимою. Водночас у суді додали, наразі неможливо встановити ступінь наявності політичної мотивації у кримінальному переслідуванні Онищенка.

Напередодні німецький суд звернувся до офіційного Києва з проханням проінформувати щодо умов утримання під вартою для ексдепутата у майбутньому. Українська сторона надала відповідь нібито "лише у загальних рисах", що критично сприйняли в Ольденбурзі.

Після ухвалення цього рішення Вищій земельний суд постановив скасувати ордер про екстрадиційний арешт Онищенка.

Нагадаємо, колишнього нардепа переслідують в Україні за звинуваченням щодо участі у корупційних схемах. Вони пов'язані з узгодженням контрактів на постачання газу, які призвели до втрати державою близько 100 мільйонів євро.

Як повідомляв ONLINE.UA, скандальний екснардеп Олександр Онищенко затриманий у грудні 2019 року на території Німеччини місцевими правоохоронними органами. За даними джерел, колишній посадовець переховувався у містечку Аахен. Запит на затримання ініціювали Національне антикорупційне бюро та Спеціальна антикорупційна прокуратура.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?