У Китаї ухвалили новий суперечливий закон про Гонконг - що він змінює
Категорія
Світ
Дата публікації

У Китаї ухвалили новий суперечливий закон про Гонконг - що він змінює

Джерело:  online.ua

Парламент КНР підтримав законопроєкт про національну безпеку Гонконгу, який ставить поза законом антиурядові заклики ідеї відокремлення регіону. Про це повідомляє ONLINE.UA з посиланням на BBC.

Цей документ стане чинним на території Гонконгу одразу після того, як його затвердить вища влада Китаю. Його не потрібно буде ухвалювати на місцевому рівні.

Стурбованість навколо законопроєкту пов'язана із побоюваннями щодо ймовірної втрати особливого адміністративного статусу Гонконгом.

Акт про "національну безпеку" ухвалювали на загальнодержавному рівні, оскільки місцева влада Гонконгу не змогла б цього зробити у самостійному порядку.

Гонконзькі активісти, яки брали участь у демонстраціях проти посилення впливу Пекіна на регіон, заявили про нову загрозу демократичного та правам населення. Новий документ йде всупереч із "базовим законом" - той ухвалили у процесі передачі влади в Гонконзі від Великої Британії до Китаю. За цією місцевою "конституцією" мешканці регіону мають розширені свободи на відміну від інших громадян Китаю за його межами.

Водночас американський держсекретар Майкл Помпео напередодні оголосив, що Гонконг більше не може вважатися автономним від материкового Китаю.

Протягом 2019 року у Гонконзі проходили багатотисячні акції протесту проти втручання влади КНР у справи регіону. Поштовхом став так званий закон про екстрадицію, за яким місцева влада повинна була видавати на материк осіб, яких там переслідують за кримінальними провадженнями.

Як повідомляв ONLINE.UA, у США вперше за майже 30 років задумалися про проведення ядерних випробувань у відповідь на загрозу, що виходить від Росії та Китаю. Якщо рішення буде остаточно прийнято, то це будуть перші випробування ядерної зброї в США з 1992 року. Поки це питання активно обговорюється, в Росії вважають, що ймовірність проведення випробувань велика.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?