Україна та Росія провели нові переговори щодо Донбасу - що відомо
Категорія
Політика
Дата публікації

Україна та Росія провели нові переговори щодо Донбасу - що відомо

Україна та Росія провели нові переговори щодо Донбасу - що відомо
Джерело:  online.ua

Україна, Росія та місія ОБСЄ провели відеопереговори у форматі Тристоронньої контактної групи у четвер, 28 травня. Про це повідомляє ONLINE.UA з посиланням на Офіс президента України.

За даними Києва, українська сторона перш за все наголосила на необхідності підтримання сталого режиму тиші, а також доступу для міжнародних спостерігачів у всі окуповані райони. Представники ОБСЄ додали — патрулі виявили ознаки присутності важкої техніки з боку агресора.

Безпекова група продовжила обговорення усіх питань, пов'язаних із новими ділянками розведення.

"Тривають консультації щодо додаткових заходів повної та всеосяжної реалізації режиму припинення вогню та оновленого плану розмінування як необхідних умов для продовження процесу розведення сил і засобів за верифікації та контролю з боку СММ ОБСЄ", - додали в ОПУ.

Також чимало часу сторони витратили на обговорення списків майбутніх обмінів полоненими та відкриття нових КПВВ на лінії розмежування. Одним з останніх став об'єкти у Золотому на Луганщині. Усі абітурієнти, як наголошували, повинні отримати безперешкодний доступ до перетину межі під час вступної кампанії — це стало гуманітарною підставою.

"Під час обговорення у політичній групі можливості проведення виборів на території ОРДЛО України українська сторона вкотре наголосила, що вибори на тимчасово окупованих територіях Донбасу можуть відбутися тільки після виконання вимог безпеки, зокрема виведення іноземних військ з території України та роззброєння військових формувань, отримання Україною контролю над кордоном, та виключно за українським законодавством за умови забезпечення діяльності українських ЗМІ, політичних партій, міжнародних спостерігачів", - додали в ОПУ.

Економічна група київської делегації заявила про можливість відновлення банківської системи та оподаткування лише за законодавством України. Цікаво, що російська сторона не заперечила верховенства українського закону в ОРДЛО.

Як повідомляв ONLINE.UA, 20 травня український лідер Володимир Зеленський організував масштабну пресконференцію для представників ЗМІ — президент згодився відповісти на питання, які найбільше хвилюють українців наразі, а також розповісти про подальші плани своєї команди. Росія не змогла залишитися осторонь цієї події, тому вирішила зі свого боку дати оцінку досягнення та провалам Зеленського.

Так, представники очільника Кремля Володимира Путіна в першу чергу почали скаржитися, що за рік президентства Володимира Зеленського врегулювання ситуації на Донбасі не просунулося вперед.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?