Рада Європи готує ще один потужний удар по планах Путіна
Категорія
Політика
Дата публікації

Рада Європи готує ще один потужний удар по планах Путіна

Рада Європи готує ще один потужний удар по планах Путіна
Джерело:  online.ua

Російський президент Володимир Путін, який на початку цього року вирішив змінити Конституцію Росії заради продовження свого президентського терміну, може зіткнутися з новими проблемами. На його плани звернули увагу в Раді Європи, де готують термінову експертизу, в ході якої буде перевірена законність деяких правок. Таке рішення було прийнято після розгляду петиції, яку підписали 200 тисяч росіян. Громадяни РФ вважають, що плани Путіна не мають нічого спільного з конституційним правом. Якщо Венеціанська комісія підтримає їх, то це стане важливим прецедентом і дасть підстави в майбутньому поставити питання про нелегітимність політичного режиму в РФ. Про це повідомляє ONLINE.UA з посиланням на DW.

Затіяні Путіним правки Конституції ще раніше привернула увагу Європи. Раніше Венеціанська комісія вже провела експертизу правки щодо права Росії не виконувати рішення міжнародних органів - висновок по ній оприлюднять в найближчі тижні. Але тепер Венеціанська комісія розгляне запропоновані Путіним поправки до Конституції Росії на предмет їх відповідності європейським стандартам щодо продовження його президентського терміну.

Втім політологи вважають, що Путін не візьме до уваги критику Європи і не відмовиться від своїх планів. Але так як він дорожить членством в міжнародних структурах, таких як ПАРЄ, то йому, на думку експертів, доведеться реагувати. Але росіяни впевнені, що сам факт розгляду путінських конституційних поправок і процедури їх прийняття комісією при ПАРЄ має величезне моральне значення - адже ця експертиза поставить під сумнівність санкціоноване Путіним переписування головного закону Росії і це буде зафіксовано незалежними від Кремля експертів. А це дає надію на те , що в майбутньому це рішення може стати відправною точкою для повернення Росії до нормального правового режиму.

Нагадаємо, російський парламент вже схвалив правки в Конституцію Росії, які запропонував Путін. Одна з них дасть можливість для Путіна балотуватися ще на два президентські терміни. За цим правками російська влада планувала провести загальнонаціональне голосування в квітні, але пандемія коронавіруса порушила плани Кремля. За останніми даними, голосування перенесли на 1-8 липня.

Раніше ONLINE.UA повідомляв, що Путін заради зміни Конституції Росії підписав закон, який передбачає можливість дистанційного голосування, в тому числі поштою, на всіх рівнях виборів.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?