В Україні вводять нові штрафи для водіїв - що важливо знати
Категорія
Україна
Дата публікації

В Україні вводять нові штрафи для водіїв - що важливо знати

В Україні вводять нові штрафи для водіїв - що важливо знати
Джерело:  online.ua

В Україні вже з 1 червня почне працювати система відеофіксації порушень правил дорожнього руху, в зв'язку з чим водіям потрібно готуватися до нових штрафів. На першому етапі камери фіксуватимуть тільки перевищення швидкості і поки їх встановлять тільки в Києві і навколо столиці. Спочатку запустять 50 камер, всього система розрахована на 6 тисяч пристроїв, які будуть розміщені по всіх містах України. Пізніше камери налаштують на фіксацію інших порушень ПДР - проїзд на заборонний сигнал регулювання дорожнього руху, порушення правил зупинки, стоянки, а також встановленої для транспортних засобів заборони рухатися смугою для маршрутних транспортних засобів, тротуарами чи пішохідними доріжками, виїзд на смугу зустрічного руху. Заступник глави МВС Антон Геращенко перед запуском автофіксації порушень ПДР звернувся до українців і пояснив, як будуть штрафувати водіїв, повідомляє ONLINE.UA.

Геращенко наголосив, що поки фактом порушення буде вважатися перевищення встановлених обмежень швидкості руху транспортних засобів більш як на 20 км/ч. Розмір штрафу залежатиме від того, наскільки була перевищена швидкість:

  • 255 гривень - у разі перевищення швидкості більш ніж на 20 км/год, але не більше 50 км/год;

  • 510 гривень - при перевищенні швидкості більш ніж на 50 км / ч.

У водія буде можливість заощадити 50% на штрафі, якщо його оплатити протягом 10 банківських днів з моменту отримання постанови.

Штрафи будуть застосовуватися до власника автомобіля, який вказаний в Єдиному держреєстрі транспортних засобів. У разі якщо автомобіль оформлений на юридичну особу, вона притягується до відповідальності. Персональні дані порушника встановлюються за допомогою реєстрів МВС і Мін'юсту. Про факт фіксації порушення будуть повідомляти декількома способами - постанову можуть надсилати в СМС-повідомленні або на електронну пошту (якщо подати відповідну заяву в МВС), поштою і через представників органів Державної прикордонної служби України, які вручають постанову при перетині кордону іноземцям та особам без громадянства, що ввозили транспортний засіб, зареєстрований за кордоном, на територію України.

Якщо порушник не сплатить штраф у встановлений термін (30 днів), то до нього застосовуватиметься механізм примусового стягнення. Правоохоронці відкривають виконавче провадження, в результаті чого на транспортний засіб боржника та інше майно (нерухомість, цінні папери і т.п.) може бути накладено арешт, в зв'язку з чим боржник втрачає право вільно розпоряджатися своїм майном. Крім того, сума штрафу збільшується в два рази.

Нагадаємо, система відеофіксації порушень ПДР буде працювати за таким принципом — камери фіксуватимуть факт перевищення швидкості, після чого за номерами буде встановлюватися власник автомобіля, якому буде направлено лист із зазначенням часу, місця правопорушення і навіть код, за яким людина може зайти в інтернет і подивитися відео моменту порушення. Якщо власник автомобіля був за кермом, то він заплатить штраф 255 грн. Якщо ж він дав свою машину покататися комусь, то адмінпротокол буде складатися на особу, яка була за кермом.

Раніше ONLINE.UA повідомляв, що в Україні змінили систему штрафів для водіїв. Відповідний закон підписав український глава Володимир Зеленський. Своїм указом президент скасував нарахування штрафних балів для водіїв. Тепер порушники дорожнього руху не зможуть розрахуватися за перевищення швидкості віртуальними балами, за всі порушення доведеться платити грошима.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?