Українці звернулися до Кабміну з невідкладною вимогою
Категорія
Україна
Дата публікації

Українці звернулися до Кабміну з невідкладною вимогою

Джерело:  online.ua

Українці зареєстрували петицію на сайті Кабміну з вимогою передати Києво-Печерську лавру в користування ПЦУ і заборонити нею користуватися Українській православній церкви Московського патріархату. Автори документа пояснили, чому вважають за потрібне і важливим припинити використання Києво-Печерською лаврою УПЦ МП - вони вимагають розірвати договір оренди в установленому порядку, що раніше відмовився робити український президент Володимир Зеленський, до якого українці зверталися з аналогічною вимогою. Нову петицію вже підписали 1360 осіб. Щоб її розглянули необхідно зібрати не менше 25 тисяч підписів, передає ONLINE.UA.

У петиції, розміщеній на сайті Кабміну, вказано цілий ряд фактів про незаконну діяльність УПЦ МП в Лаврі. У документі, зокрема, зазначено, що щонайменше п'ять пам'ятників архітектури місцевого значення на території Лаври було перебудовано без проектно-дозвільної документації, а правоохоронці раніше порушили кримінальну справу за фактом розтрати цінностей, які були передані на зберігання посадовим особам Києво-Печерської Лаври - мова йде про зникнення деяких ікон.

"На підставі вищевикладеного, прошу за результатами розгляду даної петиції вжити заходів щодо припинення використання Києво-Печерською Лаврою Українською православною церквою Московського патріархату шляхом розірвання/припинення договору оренди в установленому законом порядку і передачі Києво-Печерської Лаври в користування Православної Церкви України (ПЦУ)" , - підсумували автори петиції.

Важливо додати, що договір на оренду УПЦ МП Свято-Успенської Києво-Печерської Лаври був укладений в 2013 році після того, як Кабмін розпорядився передати в безоплатне користування монастирю 79 споруд на території Києво-Печерської Лаври. Умови цієї оренди не розголошуються. У 2018 році директор департаменту у справах релігій і національностей Міністерства культури Андрій Юраш відзначав, що Нижня частина Києво-Печерської і Почаївська лавра передані на 50 років в оренду УПЦ МП.

Раніше ONLINE.UA повідомляв, що Зеленський відповів на петицію українців, які вимагали заборонити використання Києво-Печерської Лаври УПЦ МП. Президент пояснив, що такі рішення і питання оренди вирішує Кабінет міністрів, тому тільки уряд може вирішити долю цього об'єкта державної власності.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?