Вчені зафіксували найпотужніший за три роки спалах на Сонці - вражаюче фото
Категорія
Наука та медицина
Дата публікації

Вчені зафіксували найпотужніший за три роки спалах на Сонці - вражаюче фото

Вчені зафіксували найпотужніший за три роки спалах на Сонці - вражаюче фото
Джерело:  online.ua

Головний науковий співробітник Лабораторії рентгенівської астрономії Сонця ФІАН Сергій Богачов заявив, що нещодавно на поверхні Сонця вчені зафіксували найпотужніший за останні три роки спалах. Його помітила орбітальна обсерваторія SDO. За словами науковця, спалах вказує на те, що світило "вийшло зі сплячки". Астрономічні спостереження доводять, що у Сонця є певні цикли, тривалість яких становить приблизно 11 років. Про це повідомляє ONLINE.UA з посиланням на "ТАСС".

Окрмі того, зазначається, що в кінці вересня 2017 року на поверхні зірки стався рекордно потужний спалах за останні 15 років класу Х9.3. Після цього протягом трьох років Сонце "спало".

"Новий спалах класу M на один ступінь слабкіший від класу X. Зазвичай таким спалахам передують більш слабкі, але цього разу їх не було. Астрономи розглядають два сценарії розвитку подій. Різке пробудження Сонця може привести до того, що спалахів побільшає і вони будуть могутнішими. Інший варіант передбачає, що зірка рухається до сторічного або навіть тисячолітнього мінімуму активності. Вчені сподіваються отримати відповідь завдяки подальшим спостереженням за Сонцем", - йдеться в повідомленні.

5ed1292535c4f

Що цікаво, нещодавно команда міжнародних вчених з США, Канади і Великої Британії заявила, що через 10 млрд років Сонце перетвориться на гігантський кристал. Подібна трансформація схожа на перетворення рідкої води в лід. Вчені заявили, що білі карлики є завершальним етапом еволюції зірок головної послідовності, до яких відноситься Сонце. Отже, після смерті обсяг Сонця поступово буде скорочуватися і зірка почне охолоджуватися.

Раніше ONLINE.UА публікував  фото Сонця, яке зробив космічний апарат Parker Solar Probe з рекордно близької відстані — 27 млн кілометрів.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?