Буде просто катастрофа - експерт здивував українців жахливим прогнозом
Категорія
Україна
Дата публікації

Буде просто катастрофа - експерт здивував українців жахливим прогнозом

Чеські експерти в агробізнесі б'ють на сполох - вони прогнозують катастрофу і загибель врожаю овочів і фруктів, якщо в Чехію не повернуться заробітчани з України. За словами чеських аграріїв, на полях сьогодні нікому працювати, тому, якщо не повернуться українці, то багато бізнесменів просто стануть банкрутами. З таким несподіваним визнанням виступив директор однієї з агрофірм поблизу Брно Томаш Зоуфалій. За його словами, українці для Чехії життєво необхідні. На цю проблему вже звернула увагу чеська влада - вона відкрила кордони для українських заробітчан і відновила видачу короткострокових віз в своїх посольствах в Києві і Львові. Правда, після прибуття до Чехії українці повинні пройти двотижневий карантин або здати тест на коронавірус. До речі, багато чеських роботодавців готові платити за тест заради того, щоб повернути сезонних робітників з України. Про це повідомляє ONLINE.UA з посиланням на Радіо Свобода.

Експерт розповів, що в травні в Чехію зазвичай приїжджали десятки тисяч заробітчан з України на сезонну роботу - вони збирали урожай овочів і фруктів. Але через пандемію коронавіруса і введеного карантину, українці не змогли приїхати на роботу, а чеські бізнесмени зіткнулися з проблемами.

"Якщо українці не повернуться - це буде просто катастрофа для нас. Це означає, що ми не зберемо наші овочі. Чехія і так тільки на 30% самостійна у виробництві овочів. Для нас працівники з України просто життєво необхідні. Якщо вони до нас вчасно не повернуться вважайте, що сезон для нас в цьому році передчасно завершився, ми просто опинимося банкрутами ", - сказав Томаш Зоуфалій.

Глава одного з найбільших овочевих підприємств в Чехії Павел Покірний, який поставляє безпосередньо свою продукцію в найпопулярніші супермаркети Праги, каже, що після оголошення надзвичайного стану не було іншого вибору як просити українців, які встигли приїхати ще до закриття кордонів, не повертатися додому.

"Ситуація з коронавірусом показала нам, що залежність від української робочої сили миттєво може поставити цілі виробництва на коліна. Якби я не попросив своїх робочих залишитися, сезон можна було б достроково завершувати", - підкреслює він.

Важливо відзначити, що офіційних даних про кількість українських заробітчан у Чехії немає. В кінці 2019 року Чеська Республіка збільшила квоту для українців з 19 600 до 40 тисяч осіб. Це найбільша квота для трудових мігрантів в країні.

Раніше ONLINE.UA повідомляв, що Польща також критично залежить від трудових мігрантів з України, особливо - в сезон збору фруктів і овочів. Там прогнозують катастрофу і загибель врожаю, якщо на поля не повернуться українці.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?