Вже з 3 червня - НБУ підготував новий сюрприз українцям
Категорія
Економіка
Дата публікації

Вже з 3 червня - НБУ підготував новий сюрприз українцям

Вже з 3 червня - НБУ підготував новий сюрприз українцям
Джерело:  online.ua

НБУ випустив нову монету номіналом 10 гривень - її введуть в обіг 3 червня 2020 року. Ця монета поступово замінить відповідну паперову банкноту. Спеціально міняти гроші українцям не доведеться. 10-гривневі купюри будуть вважатися платіжним засобом необмежений період часу. Про це повідомляє ONLINE.UA з посиланням на пресслужбу Нацбанку України.

Нова монета номіналом 10 гривень більше за розміром монет номіналом 1, 2 і 5 гривень. Її діаметр становить 23,5 мм, вага - 6,4 г. Вона виготовлена з цинкового сплаву з гальванічним покриттям нікелем. На реверсі монети номіналом 10 гривень зображений портрет українського гетьмана Івана Мазепи, на аверсі в центрі в обрамленні давньоруського орнаменту розміщено номінал монети.

На першому етапі НБУ планує ввести в обіг понад 5 млн 10-гривневих монет, які будуть розподілені між підрозділами банку в регіонах. З 3 червня 2020 року банки зможуть отримувати оновлені грошові знаки в НБУ і видавати їх своїм клієнтам.

Нагадаємо, введення в обіг монет номіналом 10 гривень - це частина комплексного рішення по оптимізації і поновлення банкнотно-монетного ряду гривні, що триває з 2014 року і має на меті забезпечити в Україні надійні і захищені від підробок банкноти, зручність розрахунків готівкою і економію коштів для держави . Введення в обіг нових оборотних монет номіналом 10 гривень завершить цей процес. З урахуванням терміну служби монет заміна банкнот низьких номіналів на відповідні номінали монет дозволить державі заощадити близько 1 млрд гривень.

Крім заміни дрібних купюр НБУ також вже провів заміну паперових банкнот великого номіналу. В обіг вже запущені нові банкноти номіналом 10, 20, 50, 100, 200, 500 і 1000 гривень.

Раніше ONLINE.UA повідомляв, що НБУ повідомив українцям чудову новину  - регулятор вирішив спростити процедуру зняття готівки з платіжних карт на касах магазинів, ресторанів і кафе. Нововведення почнуть працювати вже з 1 серпня. Правда, перевести в готівку гроші українці зможуть тільки в тих магазинах і закладах, які застосовують реєстратори розрахункових операцій (РРО).

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?