Потрібно міняти - Разумков здивував неоднозначною заявою
Категорія
Політика
Дата публікації

Потрібно міняти - Разумков здивував неоднозначною заявою

Потрібно міняти - Разумков здивував неоднозначною заявою
Джерело:  online.ua

Глава Верховної Ради Дмитро Разумков виступив з гучною заявою - він несподівано зізнався, що виступає за перегляд мовного закону в Україні. За словами спікера парламенту, мова не йде про встановлення другої або третьої державної мови в країні, але він згадав жителів Донбасу, які в основному говорять російською мовою, і закликав поважати їхню позицію, так як вони також є громадянами України. З такою неожнозначною заявою Разумков виступив на брифінгу 1 червня, передає ONLINE.UA.

Коментуючи законопроєкт №3084, в якому пропонується дозволити виступи в парламенті на мовах нацменшин із забезпеченням перекладу на українську, Разумков пояснив свою позицію. Він підкреслив, що вважає важливим перегляд мовного закону в Україні, хоч це питання і не стоїть на порядку денному і не рекомендується до розгляду. Він також нагадав про позицію Венеціанської комісії щодо мовного закону в Україні і зазначив, що при його перегляді парламентарії повинні враховувати позиції всіх громадян країни.

"Якщо ми говоримо про те, як повинен виглядати той чи інший закон, то він повинен влаштовувати громадян України незалежно від того, де вони проживають і якою мовою говорять. Я думаю, що є питання, які повинні вчиняти всіх. Це не економіка , де та чи інша міра буде влаштовувати великий чи малий бізнес: ми можемо багато дискутувати про РРО - для кого-то це проблема, а для кого-то - надходження в бюджет. Але якщо ми говоримо про такі важливі питання, як мовне питання, гуманітарні питання, повернення тимчасово окупованих територій, то потрібно враховувати позиції всіх. Ніхто не говорить про другу, п'яту або десяту державну мову ", - пояснив свою позицію Разумков.

Спікер парламенту при цьому вважає, що виступи народних депутатів України повинні бути державною мовою, так як це державна організація, де приймаються закони українською мовою. Тому, на думку Разумкова, представляти їх і висловлювати позиції по ним депутати також повинні державною мовою.

"Мою позицію, я думаю, що ви чули і раніше, до того, як я став головою Верховної Ради, до того, як я потрапив у велику політику взагалі. І вона не буде змінюватися, на відміну від моїх колег. Вона така, яка вона є, - комусь вона подобається, а комусь ні. Але я не буду флюгером і не буду змінювати її ... Ще під час виборчої кампанії ... ми говорили, що такі питання повинні об'єднувати суспільство, і політики повинні це робити, а не створювати додатковий "хайп" для того, щоб, можливо, отримати 1-2% на виборах ", - підкреслив Разумков.

Нагадаємо, закон "Про забезпечення функціонування української мови як державної" набув чинності 16 липня 2019 року. Він закріплює, що єдиною державною (офіційною) мовою в Україні є українська - і він обов'язковий для органів державної влади та громадських сфер на всій території держави. Публічне приниження чи зневажання українською мовою тепер є підставою для притягнення особи до юридичної відповідальності.

Раніше ONLINE.UA повідомляв, що Разумков зізнався, що не підтримує люстрацію в Україні. За його словами, під люстрацію потрапила значна кількість людей, які були "ефективними і не були замазані в гучних скандалах". А ось тих людей, які були замішані в корупції, потрібно садити, а не звільняти. На думку спікера парламенту, відповідальність повинна бути персональною.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?