На Сонці зафіксували найпотужніший спалах - які будуть наслідки
Категорія
Технології
Дата публікації

На Сонці зафіксували найпотужніший спалах - які будуть наслідки

Джерело:  online.ua

Кілька днів тому на Сонці зафіксували потужний спалах - він став найсильнішим, починаючи з 2017 року. У NASA вважають, що спалах може бути передвісником посилення сонячної активності і початку нового сонячного циклу, як правило, оновлюваного кожні 11 років. Якщо прогноз вчених підтвердиться, то це означає, що за цим спалахом піде серія нових спалахів, які викличуть потужні магнітні бурі на Землі. Про це повідомляє ONLINE.UA з посиланням на звіт NASA.

Відомо, що найпотужніший спалах на Сонці зафіксувала орбітальна обсерваторія SDO 29 травня. Ця подія може бути ознакою того, що зірка вже увійшла в свій новий цикл і через кілька років збільшить рівень активності, яка обернеться негативними наслідками для жителів Землі. Цей спалах експерти назвали корональної петлею - вона входить в клас М, другий за силою в класифікації сонячної активності.

Зараз вчені чекають подальших "дій" від Сонця. За їх словами, один спалах може нічого не означати і через деякий час світило знову заспокоїться і "впаде в сплячку". Але якщо з'являться нові спалахи, дослідники отримають підтвердження того, що полюса Сонця виконали своє перемикання, за чим піде зміна космічної погоди і виникнуть радіаційні бурі в навколоземному просторі, що становлять небезпеку для астронавтів.

Є дві версії розвитку подій. Судячи зі спостережень за минулими циклами активності Сонця, через різке пробудження світила наступні спалахи на ньому можуть бути сильніші і часті. Але експерти не виключають, що Сонце, як і раніше, йде до свого тисячолітнього мінімуму активності, що підтверджує тривалий сонячний спокій.

Нагадаємо, серія потужних сонячних спалахів в останній раз була зафіксована вченими в вересні 2017 року. Тоді спалах отримав найвищий клас активності - X. Через сильне сонячне випромінювання екіпаж МКС був змушений перейти в спеціальне укриття, а на Землю обрушився геомагнітний шторм, який викликав потужні магнітні бурі.

Раніше ONLINE.UA повідомляв, що Україну в червні накриють потужні магнітні бурі.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?