Україна переможе - у Зеленського знайшли спосіб зупинити війну на Донбасі
Категорія
Політика
Дата публікації

Україна переможе - у Зеленського знайшли спосіб зупинити війну на Донбасі

Джерело:  online.ua

Війна на Донбасі, яку веде Росія проти України вже шість років, триває, але загрози просування російських військ глибше в територію України - немає. Однак зупинити російського президента Володимира Путіна, який не припиняє агресію проти України, можна за допомогою перегляду Будапештського меморандуму 1994 року, до чого офіційний Київ закликає західних партнерів. Про це заявив міністр реінтеграції тимчасово окупованих територій Олексій Резніков в ефірі програми Свобода слова на ICTV, повідомляє ONLINE.UA.

"Україна сьогодні своєю кров'ю оплачує спокій Європи. Насправді, війна сьогодні йде не на сході України, війна йде на сході Європи. Тому ми як раз і закликаємо, і запрошуємо наших західних партнерів, що давайте-ка переглянемо Будапештський меморандум, дамо йому оцінку, відверту, чесну, дивлячись один одному в очі, і будемо думати, що робити далі ", - зазначив міністр.

Резніков нагадав, що свого часу Україна довірилася і позбулася третього у світі ядерного потенціалу під обіцянки, які давали країни-гаранти, в числі яких була і Росія, яка в підсумку стала агресором. Але підписантами Будапештського меморандуму, додав міністр, залишаються інші країни, які обіцяли Україні гарантії безпеки.

"Ми закликаємо і звертаємося (і я особисто бажаю), щоб наші партнери, - а ми все ж віримо в них, - самі для себе переглянули Будапештський меморандум і дали йому оцінку ... Повернення до "Будапешту"- це можливість зупинити цей "східний експрес", тому що летить він не в зовсім доброму напрямку", - підкреслив Резніков.

Міністр зазначив, що не довіряє Росії під час переговорів в рамках ТКГ по Донбасу. Він пояснив, що глухий кут в цих переговорах утворився, ще коли був написаний текст Мінських угод, де вказано, що Україна повинна спочатку провести вибори, а потім брати контроль над кордоном.

"Але я оптиміст. Я вважаю, що не буває тупиків, треба просто шукати виходи. Тому ми шукаємо ці виходи, і я сподіваюся, як оптиміст, що ми їх знайдемо, і Україна в цій війні переможе", - сказав віце-прем'єр.

Резніков запевнив, що зараз немає загрози широкомасштабної війни з Росією, оскільки за час війни на Донбасі в Україні з'явилося близько 350 тисяч підготовлених українських воїнів, які зможуть дати гідну відсіч на будь-які агресивні дії.

"Просування російських військ глибше в територію України я вже не бачу як загрозу, тому що 350 000 українських військових пройшли випробування на східному фронті. Це серйозний потенціал, яким не володіють сьогодні і багато європейських країн. Тому я думаю, що широкомасштабної війни на сьогоднішній день бути не може. Тим більше в умовах економічної кризи і коронавірусної пандемії. Так, виклик є, але ми з цим викликом живемо шість років ", - підсумував він.

Раніше ONLINE.UA повідомляв, що у Зеленського поставили жорстку умову Путіну по Донбасу. Резніков нагадав Путіну, що вибори в ОРДЛО можуть відбудуться тільки на безпечній території, а це значить, що вже в серпні Росія повинна вивести свої війська з Донбасу.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?