В Україні з'явилася нова гривнева монета - що про неї відомо
Категорія
Економіка
Дата публікації

В Україні з'явилася нова гривнева монета - що про неї відомо

Джерело:  online.ua

У Національному банку оголосили про введення в обіг монети номіналом у 10 гривень — вже з середи, 3 червня. Про це повідомляє ONLINE.UA з посиланням на пресслужбу відомства.

Наразі ці монети вже можна використовувати як платіжний засіб — у торгівлі чи для операцій у банках. Під час першого етапу введення Україною поширять близько 6 мільйонів екземплярів. Їх розподілять між управліннями НБУ.

"Громадянам не потрібно спеціально обмінювати банкноти номіналом 10 грн на оборотні монети цього номіналу. Вони зможуть необмежений період часу розраховуватися одночасно і новими грошовими знаками, і банкнотами цього номіналу. Поступово — в результаті природного зносу - 10-гривневі банкноти будуть замінюватися в обігу монетами", - пояснили у банку.

При діаметрі у 23,5 міліметра монета важить 6,4 грама. Її виготовили з цинкового сплаву, який покриває гальванічний нікель.

Нові 10 гривень відрізняються від інших монет в 1, 2 чи 5 гривень — перш за все завдяки розмірам.

Відповідно до паперового аналога, монету прикрашає портрет гетьмана XVIII сторіччя Івана Мазепи. Інша сторона монети прикрашена давньоруським орнаментом.

У нацбанку планують скоротити номінальний ряд гривні до 12.

Нещодавно також українська влада почала виведення з обігу окремих дрібних монет номіналом менше однієї гривні.

Як повідомляв ONLINE.UA, з часом нові монети витіснять з обігу паперові аналоги — саме на це сподіваються представники НБУ. Експерти продовжують проєкт з комплексної оптимізації готівкових розрахунків. вони обрали для цього найбільш захищені від підроблень гроші — монети.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?