У Раді підтримали важливий законопроєкт - що дозволять українцям
Категорія
Політика
Дата публікації

У Раді підтримали важливий законопроєкт - що дозволять українцям

Джерело:  online.ua

Народні депутати Верховної Ради підтримали новий законопроєкт №2450, за яким українці зможуть змінювати свої по батькові. Про це повідомляє ONLINE.UA з посиланням на офіційний сайт парламенту.

Під час голосування у середу, 3 червня, документ отримав підтримку 247 депутатів.

Пояснювальна записка до законопроєкту нагадує, українці наразі можуть змінювати ім'я та прізвище. Водночас неможливість змінити по батькові порушує вимоги конституційних статей.

Також існування прогалини підтверджує рішення Європейського суду з прав людини. Йдеться про справу "Гарнага проти України", під час розгляду якої виявили порушення Конвенції про захист прав людини й основоположних свобод, оскільки відповідні позиції у законодавстві не мають чіткого формулювання.

"Проєкт закону розроблений з метою виконання рішення Європейського суду з прав людини у справі "Гарнага проти України" та усунення прогалин, які існують між нормами цивільного та сімейного кодексів України, щодо можливості зміни фізичною особою по батькові", - стверджують автори.

Тим часом на обговоренні документу окремі нардепи звернули увагу, дозвіл на зміну по батькові спричинить появу у виборчих списках кандидатів, які своїми іменами, прізвищами та по батьковими повністю дублюватимуть інших політиків.

Як повідомляв ONLINE.UA, спікер Дмитро Разумков виступив з гучною заявою — він несподівано зізнався, що виступає за перегляд мовного закону в Україні. За словами спікера парламенту, мова не йде про встановлення другої або третьої державної мови в країні, але він згадав жителів Донбасу, які в основному говорять російською мовою, і закликав поважати їхню позицію, оскільки вони також є громадянами України.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?