У Зеленського повідомили про важливі домовленості з Німеччиною по Донбасу
Категорія
Політика
Дата публікації

У Зеленського повідомили про важливі домовленості з Німеччиною по Донбасу

У Зеленського повідомили про важливі домовленості з Німеччиною по Донбасу
Джерело:  online.ua

Україна донесла свою позицію по Донбасу до влади Німеччини - по багатьох моментах щодо врегулювання конфлікту погляди офіційного Києва і Берліна збігаються. Українська делегація чітко заявила німецьким колегам, що не збирається сідати за стіл переговорів з бойовиками так званих "ЛНР" і "ДНР", а особливий статус Донбасу надасть тільки на своїх умовах - ця територія повинна бути в межах України, а жителі ОРДЛО не отримають права вето на будь-які загальнонаціональні рішення. Про що Україна і Німеччини домовилися на берлінських переговорах повідомив глава МЗС Дмитро Кулеба в соцмережі, передає ONLINE.UA.

"Ми не підемо на прямий діалог з окупаційними адміністраціями. Ми не підемо на вигадану Кремлем федералізацію. Ми не поступимося в питанні кордону, виведення російських військ, розформування окупаційних адміністрацій", - підкреслив міністр, зазначивши, що ця позиція була чітко доведена владі Німеччини і вона її почула.

За словами Кулеби, Київ не відмовляється йти на компроміси по Донбасу, але Україна не буде переходити червоні лінії свого суверенітету і територіальної цілісності.

"Україна з року в рік демонструє готовність йти на розумні компроміси в питанні особливостей місцевого самоврядування Донбасу після повернення тимчасово окупованих територій до складу України, але ми ніколи не підемо ні на які особливі статуси за російським сценарієм, з правом вето на загальнонаціональні рішення та іншими вимогами , які підривають наш суверенітет ", - пояснив він.

Глава українського МЗС додав, що на переговорах українська делегація змогла чітко донести до німецьких партнерів позицію Києва по Донбасу. Берлін докладно проінформували, чому "буксує" Мінськ і яка реальна ситуація з безпекою в ОРДЛО.

"Основним пріоритетом є впровадження тривалого і веріфіцированного припинення вогню. Важливо, що це прозвучало саме від мого німецького колеги Гайко Мааса. Тобто наші погляди на принцип "спочатку безпеку" збігаються", - розповів міністр.

Підводячи підсумки переговорів в Берліні, Кулеба підкреслив важливість повернення на порядок денний переговорів щодо питання тимчасово окупованого Криму, а також українських політв'язнів в Криму і Росії.

"Крим і Донбас - це все українські території, тимчасово окуповані Росією в ході агресії. У цьому плані між ними немає різниці. Тому я і сказав в інтерв'ю німецьким ЗМІ під час візиту: ми доб'ємося деокупації і реінтеграції в Україні і Донбасу, і Криму. Скільки б часу це не зайняло ", - підсумував міністр.

Нагадаємо, 2 червня міністр закордонних справ Дмитро Кулеба і керівник Офісу Президента Андрій Єрмак їздили в Німеччину для важливих переговорів по Донбасу. На переговорах з першими особами ФРН представники української делегації високого рівня обговорили ситуацію в сфері безпеки та гуманітарної політики на сході України, можливості проведення нового саміту в нормандському форматі, можливості для поглиблення взаємодії України та НАТО і питання двостороннього співробітництва.

Міністерка оборони ФРН зазначила, що Україна є одним Німеччини, яка не визнає окупації українських територій - Донбасу і Криму, так як це є кричущим порушенням міжнародного права. Аннегрет Крамп-Карренбауер підкреслила, що нормалізація відносин з Росією можлива тільки після відновлення територіальної цілісності України.

Раніше ONLINE.UA повідомляв, що Німеччина звернулася з несподіваною пропозицією до України і Росії по Донбасу.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?