Польща завдала ще одного потужного удару по Росії - що відомо
Категорія
Світ
Дата публікації

Польща завдала ще одного потужного удару по Росії - що відомо

Польща завдала ще одного потужного удару по Росії - що відомо
Джерело:  online.ua

Росія може втратити найбільший ринок збуту свого газу в Європі, так як Польща цілеспрямовано працює над тим, щоб припинити закупівлі російського блакитного палива і позбутися від російського газової залежності. Мало того, що Варшава вже відмовилася продовжувати контракт на транзит російського газу по газопроводу "Ямал-Європа", за яким постачали 33 млрд кубометрів російського газу в Європу, так і наостанок вирішила підняти тарифи на транспортування газу з Росії. З 2021 року тарифи для російського газового монополіста зростуть на 16,5%. Про це повідомляє ONLINE.UA з посиланням на пресслужбу Управління з регулювання енергетики (URE) Польщі.

"Президент URE затвердив тариф на послуги з передачі природного газу на 2021 рік по польській ділянці системи транзитних газопроводів "Ямал - Європа", що належить EuRoPol GAZ ", - йдеться в повідомленні.

Відзначається, що тариф для газового оператора Gaz-System, який відповідає за транспортування природного газу в Польщі, на вхід російського газу підвищений на 10-13% в залежності від виду палива. Тариф в точках виходу збільшиться на 0,1%. А для оператора EuRoPol GAZ, який володіє польською частиною транзитного газопроводу, тариф за транспортування газу виріс на 16,5%.

Важливо відзначити, що на польський газопровід припадає п'ята частина поставок російського газу в Європу. Цей транзитний контракт укладений ще в 1996 році і діє до 2022 року - Польща не могла передчасно розірвати його через великі штрафи. При цьому угода передбачає постачання близько 10 млрд кубометрів газу в рік, з яких 8,7 млрд кубометрів на рік зобов'язана відбирати Польща для внутрішніх потреб. Ціна газу в цьому контракті була зафіксована на момент його підписання, і Польща вважає ці ціни неринковими. У Варшаві не збираються продовжувати і цей контракт. Країна готується повністю перейти на поставки з США і Норвегії, звідки в даний час будує газопровід.

Раніше ONLINE.UA повідомляв, що в Польщі порушили справу проти російського "Газпрому" через відсутність співпраці в ході антимонопольного розслідування щодо газопроводу "Північний потік-2". Варто звернути увагу на те, що російській компанії загрожує штраф в розмірі до 50 млн євро за ненадання інформації, незалежно від наслідків, що випливають з розгляду.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?