ВООЗ раптова змінила рекомендації щодо носіння масок
Категорія
Світ
Дата публікації

ВООЗ раптова змінила рекомендації щодо носіння масок

ВООЗ раптова змінила рекомендації щодо носіння масок
Джерело:  online.ua

У ВООЗ довгий час запевняли, що маски не захищають людей від коронавіруса, тому закликали носити їх тільки людям, які мають симптоми захворювання, і медикам, які лікують людей від інфекції. Але напередодні у Всесвітній організації охорони здоров'я раптово змінили свою думку і оновили рекомендації по носінню масок. Виявилося, маски - ефективний спосіб захисту від коронавіруса. Тому в ВООЗ рекомендували носити їх усім людям в громадських місцях, включаючи магазини і транспорт. Нові рекомендації ВООЗ щодо носіння масок озвучив глава ВООЗ Тедрос Адханом Гебреісус на брифінгу, передає ONLINE.UA.

У нових рекомендаціях ВООЗ, заснованих на даних останніх досліджень, говориться, що маски - є лише одним з багатьох інструментів, які можуть знизити ризик передачі вірусу, тому їх носіння не повинно давати помилкового почуття захисту. Але при цьому, якщо маску носити правильно, то вона може стати бар'єром для потрапляння в організм крапель інфекції. При цьому більш ефективними масками в ВООЗ визнали тканинні, а не медичні. Хоча раніше в керівництві ВООЗ говорилося, що тканинні маски, в тому числі марлеві і бавовняні, не рекомендується застосовувати ні за яких обставин.

"Ми радимо урядам заохочувати широку громадськість носити маски. І ми відзначаємо тканинну маску, тобто не медичну. Зараз у нас є докази того, що якщо робити це належним чином, то маски можуть стати бар'єром для потенційно інфекційних крапель", - заявив глава ВООЗ .

У нових рекомендаціях ВООЗ, зокрема, зазначено, що людям слід носити маски не тільки в автобусах і поїздах, а й там, де фізичне дистанціювання утруднено - в продуктових магазинах, на роботі, на масових заходах і в закритих приміщеннях, включаючи школи і церкви . У регіонах з несприятливою епідеміологічною обстановкою ВООЗ рекомендує використання масок людьми з хронічними захворюваннями і у віці старше 60 років. Також носити маску повинні всі медичні працівники незалежно від того, чи мають вони справу безпосередньо з хворими COVID-19 чи ні. При цьому для ефективного захисту від вірусу маска повинна бути не менше трьох шарів.

Важливо відзначити, що до цього ВООЗ вважала марним носіння масок для захисту здорових людей від коронавіруса. В організації стверджували, що засоби індивідуального захисту необхідні тільки медикам і пацієнтам, у яких діагностовано пневмонію COVID-19. При цьому майже у всьому світі влада ввела обов'язкове носіння масок для населення. Тільки в деяких країнах на сьогоднішній день ці зобов'язання почали скасовувати.

В Україні як і раніше діє масковий режим. Влада країни допускає, що в масках доведеться ходити не тільки до кінця 2020 року, але і в наступному 2021 році.

Раніше ONLINE.UA повідомляв, що вчені з'ясували ефективність носіння масок в рамках захисту від коронавіруса.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?