В Україні з'являться нові райони - оприлюднені карти
Категорія
Україна
Дата публікації

В Україні з'являться нові райони - оприлюднені карти

В Україні з'являться нові райони - оприлюднені карти
Джерело:  online.ua

Міністерство громад і територій підготувало свої пропозиції щодо децентралізації в Україні. Мінрегіон направив на погодження до центральних органів виконавчої влади, облдержадміністрацій і асоціацій органів місцевого самоврядування проекти майбутніх районів. Як видно на обнородованних картах, в деяких областях можуть скоротити райони в кілька разів. Про це повідомляє ONLINE.UA з посиланням на сайт "Децентралізація", який є головним порталом реформи місцевого самоврядування та територіальної організації влади, яка почалася в Україні в 2014 році.

У відомстві пояснили, що карти проектів майбутніх районів підготовлені на основі пропозицій обласних державних адміністрацій і тривалих консультацій з асоціаціями та експертним середовищем. При цьому вони є тільки першим проектним документом, який ще може змінитися в ході узгоджень і попередніх обговорень на рівні уряду перед його схваленням.

Майбутні райони України планували відповідно до рекомендацій щодо нижчої межі чисельності населення - 150 тисяч жителів. Цей критерій, в свою чергу, базується на «Номенклатури територіальних одиниць NUTS-3» Європейського Союзу.

У Мінгрегіоне нагадали, що всього в Україні зараз є 490 районів. З проведенням реформи місцевого самоврядування та територіальної організації влади, 26 районів повністю покриті об'єднаними громадами, на рівень яких в рамках децентралізації владних повноважень перейшли майже всі повноваження райдержадміністрацій і районних рад. Території 164 районів покриті ОТГ від 50% до 99%. Це означає, що РДА цих районів здійснюють свої повноваження на меншій половині їх території. І тільки на території 75 районів (16%) не створено жодної ОТГ. Фактично, інститут РДА повноцінно функціонує тільки на території 75 районів.

У Мінрегіоні звертають увагу на те, що райони є штучними утвореннями для організації на їх території, в першу чергу, виконавчої влади, і ключовим тут є максимальна ефективність з мінімальними витратами на її утримання. Послуги, які раніше громадяни отримували в райцентрах, будуть надаватися на найближчому до людей рівні - рівні громад, як це сьогодні вже відбувається в об'єднаних громадах, в Центрах надання адміністративних послуг.

Нагадаємо, реформа децентарлізаціі була запущена в Україні 6 років тому. Зараз її продовжує команда чинного президента Володимира Зеленського. Суть реформи передбачає створення на всій території країни окремих територіальних громад - об'єднання найближчих міст, маленьких містечок, селищ і сіл, щоб українські громадяни отримали гроші на місцях і самостійно могли вирішувати, куди їх вкладати і що будувати в своєму населеному пункті насамперед.

Раніше ONLINE.UA повідомляв, що Зеленський звернувся до українців - він повідомив, що децентралізація фактично виходить на фінішну пряму, оскільки Кабінет міністрів вже затвердив перспективні плани для всіх областей нашої країни. За словами президента, вони стануть основою для формування територіальних громад і побудови успішної країни, в якій комфортно жити. Крім того, Володимир Зеленський зазначив, що з формуванням територіальних громад зменшиться вплив центральної влади на розпорядження коштами. Що важливо розуміти, місцеві жителі зможуть всередині власної громади вибирати, що розвивати, де будувати школу або дитячий сад.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?