Процес ще не почався - у Зеленського зізналися в серйозній проблемі
Категорія
Політика
Дата публікації

Процес ще не почався - у Зеленського зізналися в серйозній проблемі

Процес ще не почався - у Зеленського зізналися в серйозній проблемі

Судові справи України проти Росії в міжнародних судах ще не починали розглядати - всі вони ще знаходяться на етапі прийнятності скарг. Але ці позови є відмінною монетою торгу в переговорах з Москвою, так як російська влада готова йти на компроміси і надавати Києву економічні бонуси в обмін на відмову від будь-якої справи в міжнародному суді. Про цю серйозну проблему розповів міністр юстиції Денис Малюська, передає ONLINE.UA з посиланням на Радіо Свобода.

За словами міністра, тільки в сфері відповідальності Мін'юсту є п'ять справ проти Росії в Європейському суді з прав людини. Крім того, є ще судові процеси, які веде МЗС, є судові процеси, які ведуть компанії - наприклад, "Нафтогаз", "Ощадбанк", "Приватбанк", які втратили свої активи на окупованих територіях.

"Але є дві ключові проблеми, які характерні для всіх судових процесів. Перше - це повільність. Тому що суди в міжнародних юрисдикціях працюють навіть повільніше, ніж українські національні суди. Хоча ми всі скаржимося на повільність наших судів. Повірте, в міжнародних юрисдикціях це ще повільніше відбувається. У справах проти Росії, за нашими категоріями справ ми досі перебуваємо на етапах прийнятності скарги. Ще по суті розгляд не починався. І, з огляду на епідемію, це ще відкладається. Тому що зараз ефективно міжнародні суди не працюють або суди ", - пояснив чиновник.

Малюська підкреслив, що навіть якщо українським компаніям вдається домогтися розгляду справи проти Росії і дійти до перемоги в суді, виникає складність в процесі стягнення. Чиновник зазначив, що у Росії немає активів по світу, на яких можна було б нормально зробити стягнення.

"Відповідно, у нас величезні, мільярдні правові вимоги до Росії, ми не можемо ефективно виконати", - додав Малюська.

Однак, як зазначив чиновник, не тільки Україна не може отримати з Росії стягнення за судовими позовами. Він привів у приклад акціонерів "ЮКОСа", які не можуть домогтися виконання Москвою рішення судів.

"І це не тільки наша проблема. Багато бігає по світу, намагається стягнути кошти з Росії. Наприклад, акціонери «ЮКОСа». Там ще більше заборгованість, величезні кошти. Та ж проблема. Це суверен. Проблема юридична. Там захист активів. І знайти то, що можна було б в них відібрати і задовольнити вимоги, вкрай складно", - пояснив він.

При цьому міністр запевнив, що навіть самі неперспективні судові позови боляче б'ють по Росії, тому російська влада готова йти на компроміси, щоб Україна відмовилася від них.

"Як показала угода, наприклад, з «Газпромом», контракт, який був укладений в кінці минулого року, їм це болить. І це хороша розмінна монета в торгах з тим, щоб отримати якісь економічні вигоди. Вони просять і готові йти на компроміси, дають знижки, дають кращі умови контракту. Якщо ми десь, колись від навіть найбезперспектівнішого судового рішення або позову відмовимося досягнемо компромісу, то вони готові нам давати за це економічні якісь бонуси. І ми цим добре скористалися при укладенні транзитного контракту ", - підсумував Малюська.

Раніше ONLINE.UA повідомляв, що Україна готує Путіну і окупантам Криму новий неприємний сюрприз. Прокуратура Криму спільно з Українською Гельсінською спілкою з прав людини готує ще одне повідомлення в Офіс прокурора Міжнародного кримінального суду. У ньому будуть представлені нові факти переслідування журналістів на території окупованого Криму.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?