В Україні хочуть ввести платний проїзд на дорогах - кому і скільки доведеться платити
Категорія
Україна
Дата публікації

В Україні хочуть ввести платний проїзд на дорогах - кому і скільки доведеться платити

В Україні хочуть ввести платний проїзд на дорогах - кому і скільки доведеться платити
Джерело:  online.ua

В Україні можуть з'явитися платні дороги. Зокрема, плату за проїзд хочуть брати з вантажівок, які перевозять вантаж масою 12 тонн і більше. Відповідні законопроєкти вже зареєстрували у Верховній Раді. Який саме тариф за проїзд по дорогах будуть платити вантажні транспортні засоби, буде вирішено після того, як параламент затвердить нововведення. Автори законопроєкту підрахували, що якщо середній тариф буде 1-3 грн/км, то додаткові надходження в бюджет складуть 9 млрд грн. Це з розрахунку, що в Україні 1,5 млн вантажівок, не враховуючи іноземні. Точна цифра буде залежати від того, на яких дорогах буде стягуватися оплата і за яким тарифом, передає ONLINE.UA.

У Мінінфрастуктури пояснили, що система збору плати буде здійснюватися за допомогою супутникових технологій (систем GNSS). Залучені кошти в подальшому будуть спрямовані на розвиток і утримання дорожнього господарства. У відомстві додали, що основна мережа автодоріг була побудована до 2000 року і враховувала норми навантаження 6-7 тонн на вісь. При цьому сучасні нормативи складають 11,5 тонн на вісь.

"Система збору плати за проїзд вантажівок застосовується в Євросоюзі, але ми повинні врахувати всі можливі наслідки для українських перевізників від впровадження норм, передбачених в законопроєктах", - заявляв раніше міністр інфраструктури Владислав Криклій, коментуючи нову ініціативу парламентаріїв.

Важливо відзначити, що вимога про запровадження платних доріг в країні є однією з умов Угоди про асоціацію України з ЄС. При цьому, така практика давно вже введена в ряді країн Європейського Союзу - Чехії, Польщі, Словаччини, Латвії та Туреччини. Там тариф коливається від 2,2 до 11 грн за кілометр дороги в залежності від класу дороги, часу проїзду, ваги транспортного засобу та інших критеріїв.

У законопроєктах про платні дорогах України також зазначено, що за порушення норм проїзду перевізникам будуть загрожувати штрафи до 8500 грн, а водіям - 3220 грн. Повторно водія можуть оштрафувати вже на 6460 грн. Якщо законопроєкти приймуть, то зміни вступлять в силу вже з 1 січня 2021 року, але перші два роки за проїзд українськими дорогами будуть платити тільки іноземні вантажні авто, а з 2023 року плату введуть і для українських транспортних засобів.

Раніше ONLINE.UA повідомляв, що в Україні з 1 червня почала працювати система відеофіксації порушень правил дорожнього руху. Поки фактом порушення буде вважатися перевищення встановлених обмежень швидкості руху транспортних засобів більш як на 20 км/ч. Розмір штрафу залежатиме від того, наскільки була перевищена швидкість: 255 гривень - у разі перевищення швидкості більш ніж на 20 км/год, але не більше 50 км/год; 510 гривень - при перевищенні швидкості більш ніж на 50 км/ч.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?