Люди без прописки і переселенці з Донбасу - ЦВК остаточно затвердила нові правила голосування
Категорія
Україна
Дата публікації

Люди без прописки і переселенці з Донбасу - ЦВК остаточно затвердила нові правила голосування

Люди без прописки і переселенці з Донбасу - ЦВК остаточно затвердила нові правила голосування
Джерело:  online.ua

ЦВК затвердила нові правила голосування в Україні. 11 червня була прийнята довгоочікувана постанова "Про Порядок визначення виборчої адреси виборця, який не має зареєстрованого місця проживання". Таке рішення дозволить брати участь у виборах більше 1 млн українців, у яких з різних причин немає зареєстрованого місця проживання. У їх числі, до сьогоднішнього дня, перебували вимушені переселенці з Донбасу, трудові мігранти та інші виборці, які з певних причин змушені проживати не за місцем своєї реєстрації. Про це повідомляє ONLINE.UA з посиланням на пресслужбу ЦВК.

У громадському холдингу "Група впливу" пояснили, як люди без прописки зможуть зареєструватися для участі у виборах. Для цього потрібно:

  • звернутися до органу ведення Державного реєстру виборців за місцем фактичного проживання на території України;

  • подати заяву про включення до ДРВ (в разі якщо громадянин України, якому виповнилося 18 років, виявив, що його дані не включені до реєстру) або про зміну виборчої адреси (в разі, якщо запис про виборця міститься в реєстрі, але він вибув з зареєстрованого місця проживання);

  • подати документи, які можуть обґрунтувати визначення виборчої адреси - договір оренди житла, довідка ВПО, документ, що підтверджує підприємницьку діяльність та інші.

Важливо відзначити, що нові правила голосування в Україні почнуть діяти з 1 липня 2020 року. Але змінити виборчу адресу можна і потім, головне, не пізніше, ніж на 5 день після початку виборчого процесу.

"Таким чином, з моменту вступу в силу цього Порядку відсутність у громадянина України зареєстрованого місця проживання перестане бути перешкодою для його участі в голосуванні як під час проведення загальнодержавних, так і місцевих виборів. Отже, у формуванні депутатського корпусу різних рівнів зможуть взяти участь додатково понад мільйона громадян України ", - підкреслили в ЦВК.

Нагадаємо, раніше люди без прописки і переселенці з Донбасу могли змінити місце голосування тільки для участі у виборах президента і для голосування за партії до Верховної Ради. Голосувати за мажоритарного кандидата на парламентських виборах, а також на місцевих виборах вони права не мали. 18 травня Центральна виборча комісія прийняла новий порядок зміни виборчої адреси, який надає можливість голосувати на місцевих виборах 2020 року внутрішньо переміщеним особам за місцем їх фактичного проживання.

Раніше ONLINE.UA повідомляв, що місцеві вибори в Україні заплановані на 25 жовтня 2020 року.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?