Ціна може стати найдорожчою в Європі - експерти зробили попередження українцям
Категорія
Економіка
Дата публікації

Ціна може стати найдорожчою в Європі - експерти зробили попередження українцям

Ціна може стати найдорожчою в Європі - експерти зробили попередження українцям
Джерело:  online.ua

Експерти консалтингової групи А-95 дійшли неочікуваного висновку - вони заявили про те, що дизельне пальне і скраплений автогаз в Україні можуть подорожчати до рівня, коли ціна стане найвищою в Європі. За словами аналітиків, це станеться в разі обмежень на імпорт нафтопродуктів, якого домагаються українські нафтопереробні компанії. Окрім того, наголошується, що через низькі обсяги виробництва пального в Україні нафтотрейдери змушені його імпортувати, а зростаючий попит штовхає закупівельні ціни вгору. Про це повідомляє ONLINE.UA з посиланням на А-95.

На переконання аналітиків, будь-які обмеження щодо імпорту викличуть зростання цін і перебої з поставками.

"Введення мит і квот на імпорт вдарить по конкуренції і викличе зліт ціни на дизпальне і автогаз до європейських максимумів", - підкреслив керівник консалтингової групи А-95 Сергій Куюн.

Він підрахував, що введення мита 8,5% при нинішньому рівні світових цін приведе до підвищення оптових цін на дизпаливо мінімум на 1000 грн/т. Тоді витрати на паливо у найбільших категорій споживачів зростуть.

"Приватний і комерційний сектор переплатять 4 млрд грн, аграрний сектор - 1,9 млрд грн, гірничо-металургійний комплекс 700 млн грн, Укрзалізниця -300 млн грн, Міноборони - 100 млн грн", - йдеться в повідомленні.

Окрім того, Куюн підкреслив, що українські НПЗ належать найпотужнішим фінансово-промисловим групам - Приват і НАК Нафтогаз України, здатним залучити інвестиційні ресурси без нарощування цінового тиску на споживачів.

Раніше ONLINE.UA повідомляв, що  Україна отримає додаткове фінансування від Світового банку  в розмірі 150 млн доларів, які виділять для соціальної підтримки українців. Найважливіші подробиці можна знайти в нашому матеріалі.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?