В Україні змінилися правила дорожнього руху - що важливо знати кожному
Категорія
Україна
Дата публікації

В Україні змінилися правила дорожнього руху - що важливо знати кожному

В Україні змінилися правила дорожнього руху - що важливо знати кожному
Джерело:  online.ua

У неділю, 14 червня, в Україні змінилися правила дорожнього руху, які затвердив президент Володимир Зеленський 14 грудня минулого року. Нововведення стосуються організації дорожнього руху для осіб, що пересуваються в інвалідних колясках. Відтепер, особи в інвалідних колясках є учасниками дорожнього руху з певними правами і обов'язками. ONLINE.UA нагадує, як будуть працювати нові зміни до правил дорожнього руху і які права та обов'язки отримали нові учасники дорожнього руху.

Зокрема, зміни до правил дорожнього руху внесли в 19 статтю закону "Про дорожній рух". У них передбачені основні права і обов'язки осіб, які рухаються в кріслах колісних. Документ був опублікований 13 грудня в "Голосі України" і, відповідно, вступив в силу на наступний день після публікації. В дію нововведення вступили через шість місяців - з 14 червня 2020 року, що передбачено законом.

В зміни в правилах дорожнього руху прописані основні права і обов'язки осіб, які рухаються в колісних кріслах. У них зазначено, що особи на інвалідних кріслах можуть рухатися по тротуарах, пішохідних або велосипедних доріжках зі швидкістю пішохода, а також по краю проїжджої частини дороги, вулиці чи по узбіччі. Вони мають право на переважне перетинання проїзної частини дороги по позначених пішохідних переходах, виконуючи ПДР для пішоходів.

При переміщенні по проїжджій частині особи на колісних кріслах повинні пересуватися в напрямку руху транспорту по правій крайній смузі, поворот наліво і розворот вирішуються на дорогах з однією смугою для руху в кожному напрямку і без трамвайної колії посередині. Під час руху вони повинні дотримуватися обов'язків велосипедистів, прописаних в ПДД.

Новий закон зобов'язує осіб, які пересуваються в інвалідних кріслах, використовувати технічно справні та належним чином обладнані крісла, які повинні бути обладнані світловідбиваючими пристроями, а при русі в темний час доби по краю проїжджої частини дороги, вулиці чи по узбіччі - зовнішніми світловими приладами. Їм заборонено перевозити вантажі, що заважають керуванню, буксирувати причепи, перевозити пасажирів.

Раніше ONLINE.UA повідомляв, що в Україні з січня 2020 роки змінилося правила дорожнього руху. Нововведення стосуються парковки електромобілів, на місцях для яких не можна паркувати машини з традиційним двигуном внутрішнього згоряння. За порушення правил паркування передбачені штрафи до 510 гривень.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?