Захопили під час мого візиту - Порошенко розповів, хто здав Крим Росії
Категорія
Політика
Дата публікації

Захопили під час мого візиту - Порошенко розповів, хто здав Крим Росії

Захопили під час мого візиту - Порошенко розповів, хто здав Крим Росії
Джерело:  online.ua

Коли зелені чоловічки з Росії з'явилися в Криму, в складі ЗСУ було не більше 20% боєздатних підрозділів і військових частин. Армія не мала не тільки бензину і акумуляторних батарей для автомобілів, але навіть одягу і бронежилетів. І за всім цим стоїть президент-втікач Віктор Янукович, який і легатимізував анексію Криму, через те, що звернувся до президента Росії Володимира Путіна з запрошенням іноземних військ на територію України. Про це заявив колишній український лідер Петро Порошенко під час допиту в Апеляційному суді Києва 15 червня, передає ONLINE.UA.

На думку Порошенка, саме Янукович здав Крим Росії. Він повідомив, що коли прибув до Криму в лютому 2014 року, то особисто бачив російські війська, мав інформацію про їхню присутність на аеродромі в Сімферополі, про десантні кораблі з Новоросійська.

"Якщо ви проаналізуєте інформацію, яка стала публічною, про перехоплення розмов керівництва РФ, вони давали чіткі вказівки про атаки на мене і недопуск до Сімферополя. І всіляко мені перешкоджали. Коли я повернувся в Україну, вніс пропозиції негайно організувати консультативну групу, в якій представники Верховної Ради Криму взяти участь не змогли, тому що Крим вже знаходився під окупацією ", - додав Порошенко.

П'ятий президент України переконаний, що за втрату території України, яку весь світ і міжнародне право кваліфікує як російську агресію, незаконну анексію Криму, що підпадає під усі визначення міжнародного права, відповідає колишній президент Янукович, який і легітимізував анексію.

"Рішення президента Януковича звернутися до президента РФ Путіна всупереч Конституції із запрошенням іноземних військ на територію України і здійснення агресії зробило його злочинцем. Злочин Януковича був продемонстрований 1 березня 2014 року російським представником на Раді безпеки ООН. Тоді представником російської влади було продемонстровано лист, яким Янукович запрошував окупаційні війська на територію України, якими були здійснені спроби легітимізувати російську агресію в Криму ", - нагадав він.

Також ексглава України обурився тим, що захист Януковича в суді намагається виправдати Росію за незаконну анексію Криму і війну на Донбасі. Він підкреслив, що російську агресію проти України вже визнав весь світ. Також Порошенко зазначив, що ніколи не ставив метою "засудити" Януковича під час свого президентства, а лише забезпечував верховенство права і демократії.

Нагадаємо, 24 січня 2019 року районний суд Києва визнав Януковича винним у державній зраді і пособництві в плануванні, підготовці, розв'язанні і веденні агресивної війни і засудив його до 13 років позбавлення волі заочно. У той же час суд визнав колишнього президента не винним в пособництві в посяганні на територіальну цілісність і недоторканність України. Прокуратура просила засудити Януковича до 15 років позбавлення волі.

Раніше ONLINE.UA публікував пряму трансляцію допиту Порошенко в суді у справі про держзраду Януковича.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?