Паспорти РФ в Криму - у Зеленського виступили з важливою заявою
Категорія
Політика
Дата публікації

Паспорти РФ в Криму - у Зеленського виступили з важливою заявою

Паспорти РФ в Криму - у Зеленського виступили з важливою заявою
Джерело:  online.ua

Команда глави держави Володимира Зеленського звернулася до українським громадян та вирішила нагадати усім, що жителі анексованого Криму мали об’єктивні причини, щоб погодитися на примусову паспортизацію РФ у Криму, адже інакше їм загрожували репресії та переслідування. В Міністерстві закордонних справ наголосили, що наша країна ці документи не визнає. Про це повідомляє ONLINE.UA з посиланням на пресслужбу МЗС.

"Останніми днями в інформаційному просторі спостерігається штучна дискредитаційна кампанія щодо російських паспортів, що нав’язувалися громадянам України російською окупаційною адміністрацією Криму з березня 2014 року. Громадяни України, що мешкають в АР Крим та м. Севастополь, фактично були позбавлені права вибору", - йдеться в повідомленні.

Представники команди Зеленського нагадали, що можливості відмови від російського громадянства були жорстко обмежені шляхом визначення недостатньої кількості відповідних центрів і занадто коротких термінів прийому заяв про відмову.

"Примусова паспортизація - це елемент репресивної політики та системного тиску держави-агресора по відношенню до громадян України, які змушені жити в умовах окупації. Крім того, у разі відмови мешканців Криму від отримання російських паспортів, штучно обмежувалися їхні права на працевлаштування, медичний захист, соціальну і пенсійну допомогу", - додають в МЗС.

Окрім того, наголошується, що відсутність паспорта РФ могла стати причиною примусової депортації, заборони на в’їзд на територію Криму, переслідування проукраїнських активістів, у т.ч. журналістів, з боку окупаційної влади. За словами українських дипломатів, мешканці Криму мали всі підстави для побоювань, що через подачу заяв про відмову від російського громадянства окупаційна влада буде здійснювати "інвентаризацію" опонентів для проведення репресій.

"Українці були змушені отримувати російські паспорти ще й для того, щоб зберегти власні оселі, майно на окупованому півострові. Ще один крок до нав’язування російського громадянства нещодавнє підписання президентом РФ Володимиром Путіним указу про позбавлення українських громадян можливості володіння землею в окупованому Криму", - нагадали в МЗС.

Раніше ONLINE.UA повідомляв, що  паспорти РФ на Донбасі вже отримали 110 тисяч осіб.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?