В Україні зростуть штрафи для водіїв - що важливо знати кожному
Категорія
Україна
Дата публікації

В Україні зростуть штрафи для водіїв - що важливо знати кожному

В Україні зростуть штрафи для водіїв - що важливо знати кожному
Джерело:  online.ua

З 1 липня 2020 року набирав чинності закон, який передбачає покарання за п'яне водіння. Він передбачає підвищення штрафів за водіння автомобіля в нетверезому стан, що тепер буде кваліфікуватися не як адміністративний, а як кримінальний злочин. ONLINE.UA нагадує, як каратимуть водіїв за керування транспортним засобом в нетверезому стані і який розмір штрафу доведеться заплатити за п'яне водіння.

Президент України Володимир Зеленський підписав указ про введення нових штрафів за керування автомобілем в нетверезому стані ще навесні минулого року. Цей документ передбачає внесення змін до законодавства України, в якому раніше таке правопорушення кваліфікувалося як адміністративне. Тепер п'яне водіння авто - кримінальний злочин, за яке, крім штрафів, можуть позбавити прав строком до трьох років. При цьому водій ризикує отримає судимість за новою статтею 286-1 КК навіть в разі залучення в перший раз.

Кримінальна відповідальність передбачена за:

  • керування транспортним засобом в стані алкогольного сп'яніння;

  • передачу керування транспортним засобом особі, яка перебуває в стані такого сп'яніння;

  • відмову водія від проходження медобстеження на стан алкогольного сп'яніння;

  • вживання водієм алкоголю після дорожньо-транспортної пригоди за його участю;

  • вживання алкоголю після зупинки транспортного засобу на вимогу поліцейського.

На сьогоднішній день водій, алкогольне сп'яніння якого було доведено, зобов'язаний заплатити штраф у розмірі 10,2 тисяч гривень. З 1 липня розмір штрафу збільшується до 17-34 тисяч грн. Якщо ж порушник повторно буде спійманий за кермом п'яним, розмір штрафу складе 51 тисяч грн. Крім фінансового покарання, у водія відберуть права строком на три роки.

При цьому водіння в стані сп'яніння юридично вважатиметься кримінальним проступком зі спрощеним досудовим розслідуванням. Це означає, що правоохоронці зможуть затримувати водія в нетверезому стані на 72 години, в разі, якщо він чинить опір або буде намагатися втекти. Також може бути затримання на 24 години за спробу нетверезої людини заподіяти шкоду собі або іншим.

Юристи в свою чергу пояснюють, що штраф і позбавлення прав передбачається за сам факт знаходження за кермом в нетверезому стані. Якщо ж п'яний водій спричинить ще й ДТП з тілесними ушкодженнями, то почне діяти інша норма закону, яка передбачає ще й позбавлення волі.

Нагадаємо, ці штрафи ввели в Україні ще з 1 січня 2020 року, але застосовувати почнуть тільки з 1 липня, так як правоохоронна система не була готова до нових правил і карати п'яних водіїв по новому закону поки не могла.

Раніше ONLINE.UA повідомляв, що Зеленський змінив систему штрафів для водіїв. Він скасував нарахування штрафних балів для водіїв. Тепер порушники дорожнього руху не зможуть розрахуватися за перевищення швидкості віртуальними балами, за всі порушення доведеться платити грошима.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?