Зеленський поставив крапку в питанні ЗНО 2020 в Україні - вже підписано указ
Категорія
Україна
Дата публікації

Зеленський поставив крапку в питанні ЗНО 2020 в Україні - вже підписано указ

Зеленський поставив крапку в питанні ЗНО 2020 в Україні - вже підписано указ
Джерело:  online.ua

Випускників 11-х класів у 2020 році в Україні звільнили від обов'язкової державної підсумкової атестації, а проходити ЗНО вони зможуть за бажанням. Відповідний указ 22 червня підписав президент України Володимир Зеленський. Документ передбачає, що учні, які завершують навчання в закладах середньої освіти, отримали право самостійно вибирати види оцінки їх результатів навчання - шляхом річного оцінювання, або державної підсумкової атестації, або ЗНО. Однак, без зовнішнього незалежного оцінювання випускникам вступити до ВНЗ не вийде, тому, якщо учні планують навчатися далі у вищих навчальних закладах, їм доведеться проходити ЗНО, яке в Україні заплановано з 25 червня по 17 липня. Про це повідомляє ONLINE.UA з посиланням на ОПУ.

В Офісі президента пояснили, що закон спрямований на мінімізацію ризиків захворювання COVID-19 серед учнів, які завершують здобуття повної загальної середньої освіти, і подальшого поширення коронавірусної хвороби. Документ вносить зміни в законодавство, згідно з яким "в зв'язку з впровадженням карантинних заходів учні, що завершують здобуття загальної середньої освіти в 2019/2020 навчальному році, звільняються від проходження державної підсумкової атестації (ДПА)".

"У той же час, відповідно до закону, учні, які завершують навчання в закладах середньої освіти, мають право за власним бажанням пройти ДПА, в тому числі у формі зовнішнього незалежного оцінювання (ЗНО). Таким чином учні отримали право вибирати види оцінки результатів їх навчання - шляхом річного оцінювання, або державної підсумкової атестації, або ЗНО ", - йдеться в поясненні.

Крім того, документ вносить зміни до Закону України "Про освіту", відповідно до яких тривалість навчального року в установах освіти на період карантину може визначатися Кабінетом Міністрів.

Важливо відзначити, що підписаний Зеленскійм закон не скасовує зовнішнє незалежне оцінювання випускників, які планують вступати до вищих навчальних закладів, - їм потрібно проходити тестування. Випускники також можуть пройти і державну підсумкову атестацію, в тому числі у формі ЗНО, за власним бажанням. Крім того, пройти ДПА-атестацію повинні золоті і срібні медалісти - без цього їм не видадуть медалі.

Як очікується, в 2020 році ЗНО відбудеться з 25 червня по 17 липня. Тестування буде проходити в умовах карантину. Для всіх учасників Український центр оцінювання якості освіти підготував 82 890 аудиторій в 5188 пунктах тестування, які забезпечили медичними масками, безконтактними термометрами, комплектами для захисту медиків, антисептиками і дезінфікуючими засобами для обробки поверхонь. Відомо, що на основну сесію зовнішнього незалежного оцінювання в 2020 році зареєструвалося 379 493 учасника, більше ніж на 20 тисяч, в порівнянні з минулим роком.

Раніше ONLINE.UA повідомляв, що основне ЗНО-2020 на Україні під загрозою зриву. Через ситуацію з коронавірусів владі поішлось скасувати пробне ЗНО, а питання по основній сесії тестування вирішилося тільки сьогодні.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?