Польща завдала ще одного потужного удару по Росії
Категорія
Світ
Дата публікації

Польща завдала ще одного потужного удару по Росії

Польща завдала ще одного потужного удару по Росії
Джерело:  online.ua

Росія втрачає найбільший ринок збуту свого газу в Європі. Над цим активно і цілеспрямовано працюють в Польщі, так як Варшава вирішила раз і назавжди позбутися від російської газової залежності. Мало того, що Польща вже відмовилася продовжувати контракт на транзит російського газу по газопроводу "Ямал-Європа", за яким постачали 33 млрд кубометрів російського газу в Європу, так і наостанок вирішила перейти на американський газ, щоб повністю відмовитися від російського палива. Про це повідомив глава польської нафтогазової компанії PGNiG Єжи Квечіньскій, передає ONLINE.UA з посиланням на Польське радіо.

"Вже сьогодні ми можемо сказати, що в майбутньому найбільше газових поставок до Польщі ми будемо отримувати з американського континенту. У нас вже зараз підписано чотири довгострокових контракти на поставки скрапленого природного газу з фірмами з США. Серед них - Cheniere, Venture Global і Port Arthur LNG ", - заявив Квечіньскій.

Важливо відзначити, що на даний момент більше 60% польського імпорту газу припадає на Росію. Країна використовує близько 18 млрд кубометрів газу в рік.

Нагадаємо, Росія і Польща підписали угоду про постачання газу в 1996 році. Воно передбачає прокачування до 10 мільярдів кубометрів на рік і закінчується в 2022 року. Варшава вже заявила, що не збирається продовжувати договір через надмірну дорожнечу російського газу і відмову "Газпрому" регулювати ціну відповідно до ринку. Голова правління PGNiG Петро Вожняк раніше пояснював, що республіка щороку втрачає на угоді з Росією по 250 мільйонів доларів.

Раніше ONLINE.UA повідомляв, що Польща завдала ще одного потужного удару по Росії. Варшава вирішила підняти тарифи на транспортування газу з Росії. З 2021 року тарифи для російського газового монополіста зростуть на 16,5%.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?