Експерти назвали найпотужніший суперкомп'ютер у світі - його потрібно побачити
Категорія
Технології
Дата публікації

Експерти назвали найпотужніший суперкомп'ютер у світі - його потрібно побачити

Експерти назвали найпотужніший суперкомп'ютер у світі - його потрібно побачити
Джерело:  online.ua

Нарешті опублікована 55-та редакція рейтингу найбільш високопродуктивних суперкомп'ютерів світу TOP500. Варто звернути увагу на те, що вперше лідером виявився суперкомп'ютер Fugaku з Японії. Він був розроблений інститутом RIKEN і компанією Fujitsu. Що цікаво, востаннє рейтинг очолював японський пристрій ще дев'ять років тому. Про це повідомляє ONLINE.UA з посиланням на дані, які оприлюднені на офіційному сайті рейтингу.

"Суперкомп'ютер розташовується в місті Кобе на заході Японії. Обчислювальна машина обійшла суперників в чотирьох із шести основних параметрів. Серед них опинилася і швидкість обчислень. Fugaku виконує більше 400 квадрильйонів операцій з плаваючою десятковою крапкою в секунду. Цей показник майже в три рази перевищує можливості американського суперкомп'ютера, який мав першість в попередньому рейтингу", - йдеться в повідомленні.

Окрім того, Fugaku визнаний експертами найкращим в продуктивності комп'ютерних обчислень для промислового застосування, додатків штучного інтелекту і аналізу "великих даних".

Нагадаємо, що Top500 - проєкт зі складання рейтингу і описів 500 найпотужніших суспільно відомих обчислювальних систем світу. Проєкт стартував у 1993 році - він публікує актуальний перелік суперкомп'ютерів двічі на рік (у червні і листопаді). Головна ціль проєкту - забезпечення надійної основи для виявлення та відстеження тенденцій в області високопродуктивних обчислень. Основою для рейтингу є результати виконання випробування LINPACK (HPL), вирішального великі щільні СЛАР. З червня 2018 року лідером рейтингу є американський суперкомп'ютер Summit. Варто звернути увагу на те, що суперкомп'ютери комерційного і секретного призначення можуть бути відсутні в рейтингу top500, так як участь в рейтингу top500 є добровільним.

Як повідомляв ONLINE.UA, нещодавно відомий винахідник із США Джей Дошер створив Raspberry Pi Recovery Kit — кастомізований комп’ютер на випадок кінця світу.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?