В Україні прийняли несподіване рішення щодо імпорту палива з Росії
Категорія
Економіка
Дата публікації

В Україні прийняли несподіване рішення щодо імпорту палива з Росії

В Україні прийняли несподіване рішення щодо імпорту палива з Росії
Джерело:  online.ua

Міжвідомча комісія з міжнародної торгівлі вирішила не підвищувати мито на імпорт дизельного палива і зрідженого газу з Росії в Україну. У МКМТ розцінили недоцільною скаргу "Укртатнафти", "Укрнафти" і "Укргазвидобування", пов'язані з бізнесменом Ігорем Коломойським, в якій компанії наполягали на введенні мит на російські енергоресурси в розмірі 8,46%. Про це повідомляє ONLINE.UA з посиланням на рішення комісії, яку 25 червня було опубліковано в газеті Урядовий кур'єр.

"Комісія вирішила не починати розслідування і припинити антісубсідіарну процедуру щодо імпорту в Україну окремих продуктів переробки нафтової сировини (ДТ і ЗВГ), походженням з РФ", - наголошується в документі.

Також зазначено, що Комісія прийшла до висновку, що доводи, наведені в скарзі ініціаторів розслідування, є недостатніми для його проведення. Рішення Комісії набирає чинності з дня доведення його до відома публічного акціонерного товариства "Транснаціональна фінансово-промислова нафтова компанія "Укртатнафта", публічного акціонерного товариства" Укрнафта "та акціонерного товариства "Укргазвидобування ".

Нагадаємо, на початку 2020 років три компанії подали спільну скаргу до Міністерства розвитку економіки, торгівлі і сільського господарства України, так як порахували, що при поставках палива з Росії відбувається порушення правил конкуренції. У заяві стверджувалося, що частка російських нафтопродуктів в загальному обсязі імпорту на ринку дизпалива досягла 47%, зрідженого газу - 55%, при цьому істотно скоротилася частка поставок з Білорусі, Литви та Польщі. У зв'язку з цим українські виробники наполягали на митах на російські енергоресурси за ставкою 8,46%.

Раніше стало відомо, що і Міненерго України виступило з ініціативою введення квот на дизельне паливо з Росії на рівні 175 тис. тонн на місяць, а також зрідженого газу в 50 тис. тонн із забороною імпорту будь-яких інших видів палива з РФ. Свою позицію відомство пояснювало стрімким зростанням імпорту ЗВГ і ДТ з країни-агресора і необхідністю обмежити імпорт цього палива з Росії на рівні 30% від обсягу українського ринку.

Важливо відзначити, що на сьогоднішній день в Україні встановлені мита за ставкою 4% на імпорт палива з Росії та 3% на поставки зрідженого газу. Вищеназвані українські компанії наполягали на введенні на ці групи товарів мит в розмірі 8,46% з 2020 року з подальшим підвищенням до 25,4% в 2024 році.

Раніше ONLINE.UA повідомляв, що Україна вперше за останні 4 роки відновила імпортні поставки автомобільних бензинів з Росії- це сталося в кінці квітня. Першими це рішення прийняли "Західна нафтогазова компанія" і "Євростандарт".

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?