Коли українці повернуться до нормального життя - МВФ нарешті назвав конкретний рік
Категорія
Економіка
Дата публікації

Коли українці повернуться до нормального життя - МВФ нарешті назвав конкретний рік

Коли українці повернуться до нормального життя - МВФ нарешті назвав конкретний рік
Джерело:  online.ua

Більшість українських громадян наразі найбільше хвилює питання, коли ж наша країна нарешті повернеться до нормально життя та стабільного розвитку. Міжнародний валютний фонд з цього приводу доволі часто озвучує різноманітні прогнози - так, нещодавно в МВФ заявили, що наступного року економічна ситуація значно покращиться, проте навіть наприкінці 2021 року рівень ВВП буде приблизно на 6% нижчим, аніж у 2019. Цю інформацію вже офіційно підтвердив постійний представник Міжнародного валютного фонду в Україні Йоста Люнгман. Окрім того, він наголосив, що Україна повернеться до докарантинного рівня розвитку лише у 2024 році. Про це повідомляє ONLINE.UA з посиланням на сайт Європейської бізнес-асоціації.

З окремим коментарем з цього приводу виступив генеральний директор Dragon Capital та президент ЕВА Томаш Фіала. За його словами, завдяки зваженій фіскальній та монетарній політиці наша країна вийде з цієї турбулентної ситуації з меншими економічними втратами, аніж це було під час попередніх криз. Згідно з його прогнозами, падіння ВВП у поточному році очікується близько 7%, в той час як під час попередніх двох криз падіння економіки сягало 15-16%. Не можна також забувати про той факт, що наразі спостерігається профіцит поточного рахунку платіжного балансу, адже імпорт скоротився на 30%, а експорт тільки на 6% завдяки великій частці сільськогосподарського експорту.

"Загалом, прогнози компанії щодо економіки України помірно оптимістичні. Очікується, що у 2021 році ВВП країни зросте на 4%. Водночас, задля збереження позитивної динаміки необхідно підтримувати незалежну політику НБУ, встановити прозорі процедури щодо приватизації державних підприємств та забезпечити політичну стабільність", - йдеться в повідомленні.

Окрім того, в Європейській бізнес-асоціації підрахували, що 68% опитаних представників бізнесу вже повністю або частково повернулися до роботи в офісі. В контексті кадрової політики компаній 60% опитаних підприємців мають намір зберегти персонал компанії у незмінному складі, 28% – замислюються про скорочення, ще 13% шукають нових робітників. Що також цікаво, на найближчі півроку 69% опитаних планують залишити рівень заробітних плат незмінним, 21% – думають над скороченням, і лише 9% – розмірковують над підвищенням. Про це все вдалося дізнатися після експрес-опитування бізнесу під час зустрічі підприємців.Як повідомляв раніше ONLINE.UA, ексміністр економіки Тимофій Милованов наголосив, що в 2020 році бюджетний дефіцит в Україні є досить високим – це близько 8% від ВВП, тобто майже 300 мільярдів гривень, однак поки його можна профінансувати і ліквідувати цю проблему.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?