Розкрито цікавий секрет міцного і тривалого сну
Категорія
Технології
Дата публікації

Розкрито цікавий секрет міцного і тривалого сну

Розкрито цікавий секрет міцного і тривалого сну
Джерело:  online.ua

Довгі роки вчені сперечаються про користь спільного сну подружжя. Одні з них раніше доводили, що перебування в одному ліжку погіршує якість сну, інші заявляли, що в такому випадку більше висипаються чоловіки, а не жінки, при цьому треті запевняли, що спати разом дуже корисно для здоров'я, відзначаючи, що під час сну з коханою людиною в одній постелі виробляється гормон окситоцин, який дозволяє краще боротися зі стресом. Ця битва століття нарешті завершилася і точку в цій суперечливій дискусії поставили міжнародні дослідники з Німеччини, Данії та США. Вони довели, що пари, які сплять в одному ліжку, краще висипаються, а їх сон міцніше на 10%, ніж у людей, які вважають за краще нічний відпочинок на самоті. Результати своєї роботи вчені опублікували в Frontiers in Psychiatry, передає ONLINE.UA.

Для того, щоб знайти відповідь на складне питання - як корисніше спати разом чи порізно - експерти провели дослідження, до якого залучили 12 гетеросексуальних пар. Їх на кілька ночей помістили в лабораторію сну, де вони були підключені до комплексів полісомнографії. В ході експерименту подружжя просили лягати спати разом, а потім порізно. В результаті вчені прийшли до досить цікавих висновків.

Виявляється, у сплячих разом пар була більш тривалою і міцною так звана фаза швидкого сну. Ця фаза займає 20-25% нічного відпочинку, під час якої мозок перезавантажується, відкидає все зайве з накопиченого за день, йдуть переживання і стрес. Якраз під час швидкої фази сну людина як правило бачить сни.

"Сон з партнером може насправді дати вам додатковий імпульс щодо вашого психічного здоров'я, вашій пам'яті і творчих навичок вирішення проблем", - зазначив співробітник Центру інтегративної психіатрії, доктор Хеннінг Йоханнес Дрюс.

Крім того, коли люди сплять в одному ліжку, у них синхронізуються цикли сну, що дозволяє їм засинати і прокидатися приблизно в один час. При цьому особливо сильним цей ефект був у тих пар, які перебували в міцних відносинах.

Експерти визнали, що під час спільного сну у людей дійсно збільшується кількість несвідомих рухів. Але ці рухи не порушують архітектуру сну, а значить партнери, що сплять в одному ліжку, не заважають один одному.

Правда, робити висновок про те, що сон з коханою людиною в одному ліжку може вилікувати розлади сну і безсоння, вчені не стали. Вони відзначили, що ніхто з учасників експерименту, наприклад, не страждав хропінням уві сні, та й все респонденти ще до дослідження звикли спати разом.

Раніше ONLINE.UA повідомляв, що американські експерти з клініка Майо назвали шкідливу позу для сну. За їх твердженням, сон на животі є найгіршою позою для здорового нічного відпочинку.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?