Росія вже нервово реагує - в МЗС зробили гучну заяву про військові бази НАТО в Україні
Категорія
Політика
Дата публікації

Росія вже нервово реагує - в МЗС зробили гучну заяву про військові бази НАТО в Україні

Росія вже нервово реагує - в МЗС зробили гучну заяву про військові бази НАТО в Україні
Джерело:  ua.interfax.com.ua

Україна готова до членства в НАТО, але рішення залишається за керівництвом Північноатлантичного альянсу. Тому поки говорити про розміщення військових баз НАТО в Україні поки рано, але те, що наша країна приєдналися до Програми розширених можливостей НАТО, вже викликає нервову реакцію у Росії. Але позитивним сигналом для України стало рішення США перекинути своїх військових в Польщу та інші країни Балтії, так як це позитивно позначиться на безпеці нашої країни. Про це заявив заступник міністра закордонних справ України Василь Бондар, передає ONLINE.UA з посиланням на Інтерфакс.

"Насправді, поки це тільки теорія. Поки про це говорити рано. Коли Україна отримає статус повноцінного члена НАТО, про це можна буде говорити серйозно. Зараз ми приєдналися до Програми розширених можливостей НАТО (EOP) - це черговий крок на зміцнення співпраці з Північноатлантичним альянсом, що так само викликало в Росії негативну і нервову реакцію. Безумовно, вони намагаються применшити роль EOP ", - пояснив ситуацію Бондар.

Він нагадав, що Україна вже зробила запит про надання їй Плану дій щодо членства в НАТО (ПДЧ) ще на Бухарестському саміті, на якому Альянс чітко сказав, що Україна і Грузія будуть членами НАТО. На думку дипломата, офіційний Київ може розраховувати на ПДЧ, так як в Україні є і військова здатність, і бюджетна, і підтримка населення.

"Межі досконалості немає, можна кожного разу ставити нові вимоги. Тому питання лежить виключно в політичній площині. Якщо Альянс прийме політичне рішення, що Україна може отримати ПДЧ, це буде їхнє рішення, яке ми з задоволенням приймемо і почнемо реалізовувати. Я вважаю, ми зробили багато і з точки зору реформування держави, досягнення правових, демократичних, інших стандартів. Україна готова до того, щоб вступати в Альянс, але рішення - за їх стороною ", - зазначив він.

Як відомо, 12 червня Північноатлантична рада визнало нашу країну членом Програми розширених можливостей НАТО. Варто звернути увагу на те, що цей статус є частиною партнерської ініціативи НАТО щодо взаємодії, метою якої є підтримка і поглиблення співпраці між союзниками і партнерами, що внесли значний вклад в операції та місії під керівництвом НАТО. Нова віце-прем'єр-міністр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Ольга Стефанишина зазначила, що після отримання статусу партнера НАТО розширених можливостей України продовжує прагнути до членства в блоці. Команда Володимира Путіна почала стверджувати, що надання Україні статусу партнера НАТО з розширеними можливостями "не сприяє зміцненню безпеки і стабільності в Європі".

Раніше ONLINE.UA повідомляв, що у Трампа готують вкрай неприємний сюрприз Путіну. США вирішили вивести з Німеччини 9,5 тисячі військовослужбовців, дві тисячі з яких будуть перекинуті до Польщі. Решту військових Пентагон хоче розмістити в Східній Європі, що стане останнім сигналом президенту Росії Володимиру Путіну і відповіддю на анексію українського Криму. Вже 29 червня американське оборонне відомство представить Трампу план по перекиданню американських військових в країни Східної Європи, що буде проводитися на основі двосторонніх угод між США і країнами-партнерами, а не під егідою НАТО.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?