Іран прийняв нове обурливе рішення проти України - що відомо
Категорія
Політика
Дата публікації

Іран прийняв нове обурливе рішення проти України - що відомо

Іран прийняв нове обурливе рішення проти України - що відомо
Джерело:  online.ua

Іран прийняв чергове обурливе рішення проти України - у Тегерані заявили, що не будуть відправляти в Україну бортові самописці пасажирського літака "Міжнародних авіаліній України", який іранські військові збили в січні 2020 року, а відправлять їх на розшифровку до Франції, але при цьому будуть керувати і контролювати процес зчитування інформації з "чорних скриньок" збитого українського літака, на борту якого загинули 176 осіб. На такий скандальний крок Тегеран пішов після жорсткого ультиматуму президента України Володимира Зеленського, який пригрозив Ірану міжнародним судом, якщо не будуть повернуті "чорні ящики" в Київ, а іранська влада не виплатить адекватні компенсації сім'ям загиблих. Про це рішення повідомив заступник міністра закордонних справ Ірану з правових і міжнародних питань Мохсен Бахарванд, передає ONLINE.UA з посиланням на Tasnim.

"Команда експертів і технічних фахівців з Ісламської Республіки Іран буде керувати дослідницькою роботою, а зчитування інформації буде здійснюватися під керівництвом і контролем іранської команди. Чорні ящики будуть доставлені до Франції іранськими фахівцями, і роботи по розшифровці розпочнуться 20 липня 2020 року. Інші країни можуть направити своїх представників до Франції в якості спостерігачів ", - заявив про рішення іранський чиновник.

Варто нагадати про те, що ситуація навколо розслідування авіакатастрофи українського боїнгу МАУ миттєво погіршилася відразу ж, коли офіційно стало відомо, що іранська сторона, ігноруючи вимоги офіційного Києва, попросила французьке агентство з розслідування авіаційних подій провести розшифровку "чорних скриньок" збитого літака "Міжнародних авіаліній України". Офіційний Київ і Канада звинуватили іранську владу в тому, що вони не виконали обіцянку про передачу бортових самописців Україні. Іран пояснював затримку з пандемією COVID-19, а як виявилося, спеціально тягнув час, щоб не відправляти бортові самописці в Україну, а залучити до їх розшифровці третю країну.

Нагадаємо, український літак Boeing-737 авіакомпанії МАУ, який прямував рейсом PS 752 Тегеран - Київ, збили в ніч на 8 січня незабаром після зльоту. В результаті авіакатастрофи загинули 167 пасажирів і 9 членів екіпажу. Як відомо, серед жертв катастрофи були громадяни 7 держав. Іранська влада продовжують утримувати бортові самописці літака і Україна веде переговори, щоб їх отримати. Нещодавно міністр оборони Ірану бригадний генерал Амір Хатамі у відповідь на запит колишнього іранського законодавця Махмуда Садекі заявив, що в авіакатастрофі українського літака МАУ винен оператор ракетної системи. Він "без дозволу" випустив дві бойові ракети по пасажирському літаку, тому є єдиним винним в трагедії, яка сталася в результаті "людської помилки".

Раніше ONLINE.UA повідомляв, що Зеленський зробив гучне попередження іранській владі  - він заявив, що Україна звернеться до міжнародних судів, якщо Іран не виконає своїх обіцянок в зв'язку з катастрофою літака МАУ. Крім того, український лідер звернув увагу на те, що іранська влада безсоромно звинуватили пандемію в затримці з доставкою бортових самописців в Київ, але "ця проблема не може чекати нескінченно, тому що ми чекаємо вже досить довго".

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?