ОБСЄ б'є на сполох через критичну ситуацію на Донбасі - що відбувається
Категорія
Україна
Дата публікації

ОБСЄ б'є на сполох через критичну ситуацію на Донбасі - що відбувається

ОБСЄ б'є на сполох через критичну ситуацію на Донбасі - що відбувається
Джерело:  online.ua

Моніторингова місія ОБСЄ продовжує уважно стежити за всіма діями і провокаціями проросійських сил на Донбасі. Нещодавно стало відомо, що СММ виявила майже сотню одиниць важкого озброєння російських гібридних військ в ОРДЛО, яке бойовики ретельно це приховують, в зв'язку з чим блокують роботу місії. Протягом вихідних окупанти не пускали представників СММ на окуповані території, вимагаючи дозволу. Сьогодні, 30 червня, провокація повторилася. На КПВВ "Гнутове" бойовики заборонили проїзд спостерігачів ОБСЄ, мотивуючи свою відмову в пропуску карантинними заходами. У СММ б'ють на сполох через цю критичну ситуацію, зазначаючи, що бойовики не тільки не пропускають нікого в ОРДЛО, а й встановили металеву огорожу і шипи поперек дороги. Про це повідомляє ONLINE.UA з посиланням на звіт СММ.

При цьому в ОБСЄ констатували збільшення кількості порушень режиму припинення вогню на Донбасі. Загострення обстановки підтвердило і командування ООС. У звіті штабу зазначено, що тільки за минулу добу збройні формування РФ 12 раз порушили режим припинення вогню, застосувавши при цьому заборонені до розміщення на лінії зіткнення міномети калібру 120 мм, протитанкові ракетні комплекси, гранатомети різних систем, великокаліберні кулемети, снайперську і стрілецьку зброю. Під ворожий вогонь потрапили захисники хутора Вільний, Кримського, Луганського, Південного, Березового, Старогнатівці, Мар'їнки.

Більш того, бойовики 28 червня з селища Доломітне Донецької області цілеспрямовано обстріляли житлові будинки в селищі Новолуганське, застосувавши стрілецьку зброю калібру 7,62 мм. В результаті першого обстрілу було пошкоджено вікно та меблі одного з будинків, а при другому - ворог потрапив в металопластикове вікно, розбивши склопакет на балконі другого поверху житлового будинку.

"Спостерігачами української сторони СЦКК, які працювали на місці події, також було встановлено, що відстань і напрямок звідки вівся обстріл, чітко вказують на причетність російсько-окупаційних військ до даного злочину. Окупанти свідомо не виконують Мінські угоди і систематично підтверджують своє небажання дотримуватися режиму припинення вогню, продовжуючи регулярно обстрілювати житлові райони Донбасу ", - підкреслили в ООС.

Варто відзначити, що недавно український президент Володимир Зеленський розповів, що лідери країн "нормандської четвірки" можуть зустрітися особисто в наступні кілька місяців. Крім того, він зазначив, що в умовах пандемії всіх зусилля і ресурси необхідно спрямувати не на війну, а для якнайшвидшої перемоги над COVID-19.

Раніше ONLINE.UA повідомляв, що Росія перекинула танки на Донбас. За словами представників ОБСЄ, щоб приховати переміщення окупаційних сил і засобів і проїхати непоміченим, противник постійно використовує грунтові дороги, минаючи офіційні пункти пропуску.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?