Вчені виявили нову особливість коронавірусу COVID-19 - що варто знати
Категорія
Технології
Дата публікації

Вчені виявили нову особливість коронавірусу COVID-19 - що варто знати

Вчені виявили нову особливість коронавірусу COVID-19 - що варто знати
Джерело:  online.ua

Коронавірус COVID-19 може уражати перш за все не легені, а судини. З таким припущенням виступила команда вчених, яка дослідила симптоматику інфекції. Про це повідомляє ONLINE.UA з посиланням на медичне видання The Lancet.

На думку представника Університетської лікарні Цюріха Френка Рушіцка, інфекція може спровокувати серцевий напад, ниркову недостатність, пошкодження внутрішніх органів — попри звичайні респіраторні симптоми. Також він відзначає невивчені згустки крові.

Спрямованість COVID-19 проти судинної системи медик помітив у квітні 2020 року у пацієнтів, яких він лікував безпосередньо. Розтин однієї з жертв пандемії продемонстрував згадані згустки та мертві клітини, які засмітили капіляри легенів. Запалення стало причиною розширення судин.

Інше дослідження, результати якого оприлюднив New England Journal of Medicine, говорить про виявлення надмірної кількості мікротромбів у легенях пацієнтів, які померли через коронавірус. Їхня кількість у дев'ять разів перевищує ту, яка характерна для уражених грипом H1N1. Водночас кількість нових судин зростала у 2,7 раза швидше.

Паралельно Левенський католицький університет у Бельгії з'ясував, що внутрішня поверхня судин — ендотеліальні клітини — володіє надзвичайною роллю під час ускладнень, які пов'язані з COVID-19. Інфекція викликає зміну кров'яного тиску, порушує згортанню крові та сприяє утворенню тромбів. Це призводить до чисельних запалень та гострого респіраторного дистрес-синдрому.

Як повідомляв ONLINE.UA, нинішня пандемія коронавірусу — це легка репетиція перед глобальною грозою, яка загрожує всьому світу. Британський вчений Майкл Грегор попередив про небезпеку нової пандемії, яка стане гірше коронавірусу та ядерної війни. За його прогнозом, вона може знищити половину людства.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?