Росія різко збільшила перегін газу через Україну - у чому причина
Категорія
Економіка
Дата публікації

Росія різко збільшила перегін газу через Україну - у чому причина

Росія різко збільшила перегін газу через Україну - у чому причина
Джерело:  online.ua

Оператор Газотранспортної системи України зафіксував збільшення перегону газу з РФ у європейському напрямку. Причиною для того стала зупинка роботи "Турецького потоку". Про це повідомляє ONLINE.UA з посиланням на пресслужбу ГТС.

За офіційними даними, у порівнянні з деякими місяцями цього року обсяги перегону збільшилися у чотири разу.

"В червні транзит газу по південному маршруту ГТС України склав 26,5 млн куб. м, що на 50% перевищує показники травня та в 4 рази більше ніж в квітні місяці. Зростання обсягів транспортування газу пов’язане з плановою зупинкою на ремонт газогону "Турецький потік" з 23 по 28 червня", - зауважив Оператор ГТС.

На тлі таких змін структура звернула увагу на критичність існування транзиту через Україну, який дозволяє забезпечити країни Південної Європи паливо безперебійно. Українська ГТС гнучка, "Турецький потік" не має подібних властивостей.

"З початку 2020 року, коли почав працювати "Турецький потік", Газпром фактично припинив повноцінне використання потужностей ГТС України для транзиту газу до Туреччини та Балкан. А залежність виключно від "Турецького потоку" несе великі ризики для країн Південної Європи, оскільки у разі його зупинки або поломки постачання газу для цього регіону може бути призупинено", - додали у пресслужбі.

Нагадаємо, з 1 січня 2020 року між Києвом та Москвою став чинним новий контракт на транзит газу, який замінив 10-річний договір, який забезпечував перегін з 2010 до 2020 років.

Як повідомляв ONLINE.UA, Міжвідомча комісія з міжнародної торгівлі вирішила не підвищувати мито на імпорт дизельного палива і зрідженого газу з Росії в Україну. У МКМТ розцінили недоцільною скаргу "Укртатнафти", "Укрнафти" і "Укргазвидобування", пов’язані з бізнесменом Ігорем Коломойським, в якій компанії наполягали на введенні мит на російські енергоресурси в розмірі 8,46%.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?